« декември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Държавата подготвя регулация за доставката на храна за вкъщи

Държавата подготвя регулация за доставката на храна за вкъщи. Съществуващите и към момента правила ще бъдат обобщени и допълнение към наредба, обявена за обществено обсъждане. Браншът приема новия регламент с надеждата, че пазарът ще пресее фирмите, които се възползваха от ситуацията през март след въвеждане на ограничителните мерки и доставките за седмица скочиха с 30%. Бизнесът с доставка на храна се развива у нас едва от няколко години - до 6% от дейността на заведенията преди пандемията. Covid-кризата даде силен тласък на тази услуга, особено в първите седмици на социалната изолация. Тогава обаче на пазара излязоха филми, които не отговаряха на всички правила в усилие да запазят дейността. Това казва Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. „Първите две-три седмици имаше бум, около 30% скок, но след това се възстановиха числата и останаха фирмите, които са утвърдени на пазара. В последствие те имаха около 15% скок". Регулацията е необходима, за да се предпази браншът от изкушенията на нелицензираните търговци. Разрастването на тези търговски практики в условията на епидемията също налага обединяването на правилата в една наредба, така че храна да могат да доставят единствено фирми, регистрирани по Закона за храните и с превозни средства, които отговарят на хигиенните условия и са видимо обозначени за лесно проследяване. Регламентът няма да оскъпи доставките, подчерта Алибегов. Докато епидемията се разраства, доставката на храна остава един от спасителните варианти за бизнеса. Затова браншовите асоциации продължават да настояват и те да бъдат обложени с по-ниската ставка на ДДС от 9%, която беше въведена от юли за консумацията на място.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

  • 02 Дек 2022
  • 294
Годишните литературни награди на Община Бургас – плакети „Христо Фотев” за поезия и „Петко Росен” за проза, както и „Пегас“ за поезия, проза или литературна критика, ще бъдат оповестени на тържествена церемония днес, 2 декември, петък, от 18 ч.в Държавна опера – Бургас, фоайе, 2 етаж.

Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко

  • 02 Дек 2022
  • 201
Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко. В спортна зала „Бойчо Брънзов“ потребителите от социалните центрове и услуги в Бургас се включиха в спектакъл, посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

Бургазлиите, които ще получат почетни награди на Никулден

  • 02 Дек 2022
  • 204
След броени дни броят на почетните граждани на Бургас ще се увеличи с още един. Към тях ще се присъедини композиторът, педагог и диригент Милена Добрева. Още няколко заслужили бургазлии ще получат заедно с нея почетни награди на тържественото никулденско заседание на местния парламент, което ще започне от 9 часа на 6 декември в Културен дом НХК.

На Никулден рибен курбан ще раздават на 5 места в Бургас

  • 01 Дек 2022
  • 510
Спазвайки традицията, Община Бургас подготвя хиляди порции рибен курбан, който ще бъде раздаден безплатно на Никулден за здраве и берекет. Ще бъде сготвена богата чорба. В нея ще има сафрид, чернокоп, паламуд и скумрия. Ще се раздават още риба на скара и по чаша вино.

Празничен ваучер за къпане в римската баня на „Акве калиде“ или посещение в Ченгене скеле

  • 01 Дек 2022
  • 387
Декември започва с много настроение и подготовка за предстоящите празнични дни. Ако все още не сте запълнили списъка с подаръци, заложете на жест, който носи емоция. Подарете незабравимо преживяване за цялото семейство и приятели с подаръчен ваучер. Той може да ви отведе до остров Света Анастасия, Ченгене скеле и „Акве калиде“.