Погнаха фризьорските салони за авторски права

Засилени проверки за лицензиране на музика, пускана на територията на фризьорските салони, стартираха от Министерството на културата. Инспекторите от дирекция „Авторско право“ към ведомството откриха масово неизпълнение на законовото задължение на собствениците да уреждат авторски и сродни права за звучащите в обектите им песни и мелодии. В периода от 18 август до 4 септември са издадени 89 разпоредителни протокола на салони. От министерството обясняват, че стартиралата контролна кампания цели да повиши осведомеността на хората, притежаващи подобни обекти за разкрасяване. Причината - те често всъщност не са запознати със задължението си да заплащат за музиката, която звучи на тяхната територия. В началото на септември бяха проверени и фитнес зали, като подобни протоколи бяха издадени на 5 от тях. Документът не води до директна санкция, като вместо това идеята му е да прикани ползвателите – в случая собствениците на въпросните обекти, да уредят правата. Припомняме, че според Закона за авторско право и сродните му права при установено нарушение от инспекторите на културното министерство глобите могат да достигнат до 20 000 лв. От началото на миналата година право да извършват проверки в салоните, фитнес залите, ресторантите и други подобни търговски обекти правят и общините. Тяхната функция се състои в това наред с други документи при инспекции да изискват от собствениците и доказателство за уреждане на авторски и сродни права за песни. Общините обаче не следят за изпълнявания репертоар. Това означава, че даден обект може да е сключил договор с независимо дружество за управление на права, което предлага ограничен набор от песни, но да пуска на територията си и други парчета. Контролът относно репертоара е все още в ръцете единствено на Министерството на културата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 183
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 172
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 182
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 167
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 260
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.