Двама руски дипломати се оказаха шпиони, Гешев сезира Външно

  • 23 Сеп 2020
Шпионска афера разкриха от ДАНС и сезираха Спецпрокуратурата, която задейства разследване. Оказа се обаче, че двамата шпиони са руски дипломати, които се ползват с имунитет. Те събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани. За всичко това е уведомено Външното ни министерство, съобщиха от прокуратурата. По сигнал на ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК). В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги. Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“. На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 70
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 80
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 85
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 131
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 109
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.