« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

КНСБ: "Вдигането на пенсии без осигурителен принос развращава"

  • 23 Сеп 2020
От синдиката се противопоставиха на натиска на коалиционните партньори на ГЕРБ за актуализация на пенсиите за всички с аргумента, че това отблъсква работещите от редовно внасяне на осигуровки. Когато всички знаят, че ще им бъдат вдигнати пенсиите без оглед на размера на вноските през годините,това е демотивиращо за останалите, работили цял живот, е убеждението на синдиката. "В пенсионноосигурителната система принципът не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е коалиционно споразумение", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Актуализацията на всички пенсии, независимо от внесените вноски, е развращаващо", натърти още синдикалният водач. Той е категоричен, че синдикатите няма да отстъпят от убеждението, че системата на социално и пенсионно осигуряване трябва да изплаща това, което си внесъл в нея като принос. А вдигането на на най-ниските пенсии трябва да бъде не през НОИ, а през социалното подпомагане. "Раздаване на едни пари, вдигане на някаква пенсия, защото тъй сме решили, и преизчисляването им, е силно демотивиращо и ще поощри хората да бъдат в недекларираната заетост и да не си плащат осигуровките", заяви лидерът на КНСБ по време на дискусия, посветена на недекларирания труд у нас и в Европейския съюз. Недекларираният труд е част от сивата икономика и гълта по 400 млн. на година от бюджета на страната, а делът на сивата икономика - по 23 милиарда годишно, припомни данните Пламен Димитров. "Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева, които са извън обхвата на публичните финанси и осигурителните системи", заяви лидерът на КНСБ. В нашата страна недекларираният труд държи сравнително по-нисък процент, спрямо повечето членки от Източна Европа и е 16%. За сравнение Пламен Димитров цитира данните на Румъния - с 29% недеклариран труд и Полша - с 38%. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници - 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите, отчетоха от КНСБ. Според синдиката за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки. По думите на Димитров трябва да бъдат убедени и подпомогнати малките фирми, че е по-евтино да бъдат изрядни, отколкото да работят в сивия сектор. Синдикатът настоява и за изработване на единен национален показател, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, защото дори данните на Евростат са противоречиви.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 146
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 157
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 135
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 162
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 140
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.