Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“. Заради пандемията, причинена от коронавируса, световният форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк. По време на своето изказване в Общия дебат на световните лидери, министър-председателят Борисов ще представи позициите и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален план. През настоящата 2020 г. България отбелязва 65-годишнина от приемането й за член на световната организация. Преди откриването на Общия дебат на 22 септември, министър-председателят Бойко Борисов ще участва в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие. Тя се организира от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш днес, 18 септември, и също ще се проведе онлайн. Във фокуса й ще са действията по линия на Целите на ООН за устойчиво развитие, определени от световните лидери с резолюция на Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г. Тогава държавите членки приеха документа „Да преобразим нашия свят: Дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г.“, начертал 17 цели в три измерения - икономическо, социално и екологично. Сред мерките са: изкореняване на бедността, осигуряване на здравословен живот, качествено образование, икономически растеж, намаляване на неравенствата, борба с изменението на климата, мир, справедливост и силни институции. По време на изказването си на срещата на високо равнище днес премиерът Бойко Борисов ще постави акцент върху необходимостта от тясно сътрудничество и координирани действия при изпълнението на целите, чиито главен принцип е „Никой да не бъде изоставен“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 13
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 19
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 38
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 71
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 80
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.