Мерките за безопасност при старта на учебната готина са готови

Очаква се списъкът с мерки да бъде разпратен до учебните заведения в страната. Всяко училище ще трябва да спазва строг протокол за действие в случай на заразено дете или преподавател. Еднакви ще са и правилата за дезинфекция. Мерките за спазване на дистанция ще зависят от големината на сградата и броя на учениците. В столичното 125 СУ учат близо 1500 децаМ. „Успяхме да направим един график на учебните часове, който да разминава междучасията възможно най-много. Учениците да започват учебния ден по различно време, за да няма струпване на входа на училището”, заяви Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев”. Всички преподаватели ще бъдат изследвани за COVID-19 дни преди да бие първият училищен звънец. „Тук на място ще дойдат, ще направят PCR тестове на моите колеги, които на 1 септември се връщат на работа, за да съм сигурна, че всички учители ще влязат здрави в класните стаи”, заяви Венелина Николова. Лекари успокоиха, че училищната среда не крие по-голям риск от заразяване в сравнение с домашната. „Степента на инфекциозност е най-висока в битовите контакти - 10% от вероятността да се разболееш е в семейството”, смята доц. д-р Елена Георгиева. Преди дни Световната здравна организация препоръча носене на маски за децата над 12 години. „Едно дете не бива да стои цял ден с една и съща маска, защото тя от предпазно средство се превръща в опасно средство, така че децата трябва да разполагат с няколко броя маски, за да ги сменят”, обясни д-р Елена Георгиева. Под натиска на синдикати и лекари изненадващо британският премиер промени досегашната си позиция, че не е необходимо учениците да са с маски в училище. „Ние следим променящите се медицински доказателства по темата за носенето на маски и ще внесем корекции, ако се налага”, заяви Борис Джонсън. От днес детските градини и училищата в столицата на Южна Корея отново затварят. Причината - над 200 положителни проби на деца и преподаватели в Сеул само 2 седмици след връщането им в класните стаи „Резкият скок на инфектираните през август доведе до заразяване и на нашите ученици и учители. Преминаваме към пълно дистанционно обучение до 11 септември”, заяви Йо Йон Хе, министър на образованието на Южна Корея. В една от най-тежко засегнатите от пандемията страни - Италия, първият учебен ден ще е на 14 септември. Чак в края на август обаче правителството ще вземе решение дали децата над 6 години да учат с маски. В някои части на Германия учебната година вече започна - в едни провинции маските са задължителни през целия ден, а в други - само извън класната стая.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.