Невиждана икономическа криза ни удря през септември

Връщането на децата на училище и на хората от лятна ваканция е ключов период за компаниите да направят ревизия на ситуацията за бизнеса си, да прегледат бюджетите си и да направят планове за персонала си до края на настоящата и за началото на следващата година. Какво ще реши бизнеса от своя страна ще бъде решаващо за това дали европейските държави ще успеят да избегнат сериозен пик в безработицата. А прогнозата в тази посока не изглежда обнадеждаваща, пише Bloomberg. Въпреки че държавните помощи помогнаха на страни като Германия, Франция и дори Великобритания да избегнат сериозен ръст в безработицата досега, програмите за подкрепа на пазара на труда изтичат скоро. В същото време възстановяването на икономиката се бави, а някои сектори са изправени пред по-големи затруднения от очакваното, като вероятно ще бъдат принудени да преосмислят бизнес модела си и броя на своите служители. "През септември те ще следят как вървят поръчките. Очакваме нарастване на безработицата, защото индустриите са структурно засегнати", коментира Алън Дехейз, който е главен изпълнителен директор на най-голямата компания за наемане на кадри Adecco Group. Неговият колега от друга фирма в бранша - Ranstad, посочва, че следващият месец ще покаже тенденцията, която ще остане актуална до края на годината. Междувременно независимо от значителната финансова подкрепа за пазара на труда, той понесе значителен удар. Близо половината от работните места, създадени от предходната рецесия насам, които са 5 милиона, бяха унижощени в резултат на пандемията. Междувременно икономическото възстановяване ще изгуби още от скоростта си в резултат на очаквани допълнителни съкращения. Безработицата в САЩ вече е в двуцифрен размер, докато в Европа ситуацията изглежда по-добре от очакваното поне засега. Тази ситуация обаче надали ще се задържи още дълго. Според анкета на Bloomberg нивото на показателя за Еврозоната ще достигне близо 10 нас то до края на 2020 година, а следващата ще донесе леко подобрение. "Когато краткосрочните схеми за заетостта приключат, е малко вероятно приказката да продължи", предупреждават икономисти от ING Group. burgasinfo.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 82
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.