« август 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Мидите пак изчезнаха от Черно море

Намаляването на популацията и влошаването на качеството на мидите е било забелязано още миналата година. Това лято обаче там, където до скоро скалите са били обсипани с миди, сега няма нито една. В уредите им се хващат само малки рапанчета, които също не стават за ядене. Панираните рапани или на салата също са деликатес, който се предлага в заведенията по Южното Черноморие. Според рибарите причината за изчезването на мидите през последните години е именно появата на рапаните в родни води. Този хищник се храни основно с миди и когато попадне в затворени морета, каквото е Черно, унищожава този вид буквално за няколко години. Ареалът на рапана е в моретата от Далечния изток и Тихи океан. Предполага се, че е докаран в Черно море чрез кораби, които пристигат от Япония. За първи път е забелязан в пристанището на Новоросийск през 1959 година. След това започва бързо да се размножава. През 70-те години напада пасажите от миди и по българското Черноморие. Уловът на рапани забавя бедствието през 90-те години. Риболовни кораби тралират дъното, а уловът се изнася обратно за Япония. Това води до бързото унищожаване на рапаните, но и на останалите морски обитатели на дъното, като калкана, например. Държавата забранява този вид улов, което дава възможност на рапаните да започнат ново бурно размножаване, което е вече пагубно за мидата. Не могат да спрат процесите дори и професионалните гмуркачи, които ловят рапани с търговска цел. Подобни проблеми с липсата на миди е имало периодично и през минали години – 2011, 2015г. Тревожни сигнали е имало и през 2016 и 2019г. Миналата година учени от Института по рибни ресурси-Варна са алармирали, че проучване до 35 м. дълбочина показва, че пасажите с миди рязко намаляват. Тогава обаче е имало и намаляване на рапаните. Притесненията и на учените, и на рибарите са, че изчезването на мидите, които са естествения филтър на морето, ще доведе и до измиране на цели видове риба в Черно море. В момента в ресторантите продължават да се предлагат миди, но те са от мидарници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър

  • 29 Юли 2022
  • 1725
Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас

  • 29 Юли 2022
  • 1633
Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас.

На вниманието на бургаския бизнес: Отвориха 2 програми за безвъзмездна финансова помощ!

  • 29 Юли 2022
  • 1625
Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са активни и отворени за кандидатстване. Нека местните предприемачи се възползват от тях. Привлечете допълнителни средства в Бургас, нека не изхарчват всичко в София и евентуално в Пловдив!

Безплатни прегледи и консултации в областта на гинекологията организират в Бургас през август

  • 28 Юли 2022
  • 1836
Стартират кампания с безплатни прегледи и консултации за лазерни процедури, като съвременен начин на лечение и третиране на редица гинекологични проблеми. Тя ще се проведе през август в градовете Бургас и Пловдив.

Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“

  • 28 Юли 2022
  • 1785
Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“. Четири са събитията, които ще привлекат интереса на бургазлии и гостите на града. Ще се проведат в петък, събота и неделя.