« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Мидите пак изчезнаха от Черно море

Намаляването на популацията и влошаването на качеството на мидите е било забелязано още миналата година. Това лято обаче там, където до скоро скалите са били обсипани с миди, сега няма нито една. В уредите им се хващат само малки рапанчета, които също не стават за ядене. Панираните рапани или на салата също са деликатес, който се предлага в заведенията по Южното Черноморие. Според рибарите причината за изчезването на мидите през последните години е именно появата на рапаните в родни води. Този хищник се храни основно с миди и когато попадне в затворени морета, каквото е Черно, унищожава този вид буквално за няколко години. Ареалът на рапана е в моретата от Далечния изток и Тихи океан. Предполага се, че е докаран в Черно море чрез кораби, които пристигат от Япония. За първи път е забелязан в пристанището на Новоросийск през 1959 година. След това започва бързо да се размножава. През 70-те години напада пасажите от миди и по българското Черноморие. Уловът на рапани забавя бедствието през 90-те години. Риболовни кораби тралират дъното, а уловът се изнася обратно за Япония. Това води до бързото унищожаване на рапаните, но и на останалите морски обитатели на дъното, като калкана, например. Държавата забранява този вид улов, което дава възможност на рапаните да започнат ново бурно размножаване, което е вече пагубно за мидата. Не могат да спрат процесите дори и професионалните гмуркачи, които ловят рапани с търговска цел. Подобни проблеми с липсата на миди е имало периодично и през минали години – 2011, 2015г. Тревожни сигнали е имало и през 2016 и 2019г. Миналата година учени от Института по рибни ресурси-Варна са алармирали, че проучване до 35 м. дълбочина показва, че пасажите с миди рязко намаляват. Тогава обаче е имало и намаляване на рапаните. Притесненията и на учените, и на рибарите са, че изчезването на мидите, които са естествения филтър на морето, ще доведе и до измиране на цели видове риба в Черно море. В момента в ресторантите продължават да се предлагат миди, но те са от мидарници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 137
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 153
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 132
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 159
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 137
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.