Съдът в Страсбург допусна жалбата на Баневи срещу България

  • 10 Авг 2020
Европейският съд по правата на човека е допуснал до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи за нарушени права срещу тях във връзка с делото за длъжностни и данъчни престъпления. Делото в Страсбург е стартирало на 21 юли, обясни Евгения Банева. То е с гриф "приоритетно", заради - по думите ѝ - "грубите нарушения" във всички фази на казуса у нас. България има срок до края на септември да отговори на 9 въпроса, свързани с близо 22- месечното задържане на Николай Банев, мудното развитие на досъдебното и съдебното производство и огласяване на данни от личния живот на семейството - чрез обилните снимки и видеоматериали, които МВР разпространи от дома им, включително и на децата им, обясни Банева: "Нарушения на процедурите при издаване на европеската заповед за арест и безобразията при нашето задържане, изказвания на бившия главен и настоящият главен и наблюдаващите прокурори в нарушение на презумпцията за невиновност". Адвокатът на семейството Христо Ботев допълни: "Предполагам, че всички помните изказванията за милиарда, за олигарсите, за престъпниците, които са окрали държавата и са доели до това положение пенсионерите". "Прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, а предполагам нито и от страна на прокуратурата, с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на този случай на прокурорите по делото", каза адвокат Ботев в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу Евгения и Николай Баневи. За разлика от съпруга си Николай, Евгения Банева е на свобода от една година по здравословни причини. Източник: Cross.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 263
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 242
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 251
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 295
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 265
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.