« октомври 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Рекорден брой глоби от КАТ на чужденци

Рекорден брой глоби на чужденци връчиха от КАТ на гранично пропусквателните пунктове на страната. От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени.Останалите са напуснали страната, преди глобите им да бъдат обработени, и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят. Досега проблемът със събираемостта на глобите на чужденците идваше с обработката на нарушенията. Когато камерата ги заснеме с превишена скорост, тепърва служител на КАТ трябва да свали снимката. След това прави проверка на кого е колата и чак тогава глобата става дължима.Докато това се случи, повечето шофьори вече са напуснали България, защото преминават транзитно. Друг ГОЛЯМ проблем са тираджиите и автобусните шофьори. Превозните средства не се водят на тяхно име, а санкцията се издава на управителя на фирмата. Така, дори от МВР да успеят да обработят нарушението бързо, то шофьорът ще се размине, тъй като глобата не е записана на негово име. Така например през 2016 г. от МВР са заснели ПОЧТИ 29 ХИЛ чужденци с превишена скорост, но само 10% от тях са получили глобите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите глоби съвсем скоро ще изтече абсолютната давност от 4 години и половина. Загубите са на стойност над 3 млн и половина лева . С нововъведението за проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата пък чужденците вече са платили над 400 000 лв. глоби за скорост от тази година. С повишения брой връчени санкции се очаква числото да нарасне драстично. Самите проверки на чужди граждани по браздата започнаха 3 седмици след тези за българите - на 24 юни. Справките за хора без българска шофьорска книжка се правят на ръка - в системата се въвежда номерът на автомобила или датата на раждането на човека. Заради промяната, чужденците вече плащат и фишовете си за дребни нарушения на пътя. Досега, когато ги санкционираха на място, те получаваха фиш. Срокът на погасяването му е 7 дни, след това става акт. Така те имат 37 дни, преди глобата да стане дължима. Мнозина обаче са хванати със стари провинения и са се издължили.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 31
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 121
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 103
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 100
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 98
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.