АПИ не знае колко са опасните мантинели на АМ „Тракия“

  • 03 Авг 2020
Три седмици след адското меле на магистрала „Тракия“, при 160 км, взело човешки животи, от Агенция "Пътна инфраструктура" все още не знаят колко е дължината на мантинелите по магистралата, които не отговарят на изискванията за безопасност. Това стана ясно от днешното интервю на шефа на агенцията Георги Терзийски за bTV. „Ние извършваме все още оценка на пътя, за да се види колко е дължината на старите мантинели и крият ли опасност. Това е въпрос на оценка, извършваме такава. Но какво означава опасност?“, попита реторично той. Терзийски потвърди, че по „Тракия“ все още има мантинели, слагани през 1997 г., каквато е била и тази, през която с лекота премина ТИР-а край Стара Загора, взел живота на шестима души. Както и след инцидента, и сега Терзийски заяви, че има данни, че при тази скорост и ъгъл на врязване на камиона в защитното съоръжение, то не би издържало, дори да е ново. Все пак той се похвали, че тази година за обновяване на ограничителните системи по пътната мрежа са осигурени около 40 млн. лв., което е двойно повече в сравнение с миналата година. „Освен по АМ „Тракия“ предстои подмяна на мантинели и в участъка от пътен възел „Осиковица“ до Правец на АМ „Хемус“, обясни Терзийски. Той обеща, че през есента ще започне ремонт на участъка между Стара Загора и Чирпан, чиято настила е в окаяно състояние Там скоростта е ограничена до 90 км/ч от 2018 г., но вече две години АПИ не може да осигури бюджет за ремонт на магистралата. По последни оценки на регионалния министър Петя Аврамова, за рехабилитация на отсечката са нужни 90 млн. лв. само в едната посока, т.е. 180 млн. лв. за двете платна.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 154
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 144
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 142
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 137
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 143
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.