Алфа рисърч: 6 или 7 партии в следващия парламент, ако изборите са в неделя

  • 03 Авг 2020
Това са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", Демократична България, ДПС, "Изправи се.бг" на Мая Манолова и евентуално Обединени патриоти. Малко над 45% казват, че няма да гласуват или не са решили, показват данните от национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник", проведено между 23 и 30 юли сред 1017 души по метода лице в лице. Българите се разделят в позицията си за незабавна оставка и предсрочни избори (39,3%) и за оставане на кабинета на власт до редовния вот за парламент през пролетта на 2021 - 36,8%, показват още данните. Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други - над 11% - посочват президента Радев. За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател. Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент. Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на "Демократична България" - или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант), или с партията на Слави Трифонов - 9,4%. Христо Иванов от "Демократична България", който е най-активният лидер в подкрепа на протестите и акции и сигнали срещу задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава подкрепа от 5% за премиер, следва Мая Манолова - също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 39
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 60
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас