За отменена почивка парите трябва да се върнат до 12 месеца

При отменен закупен пакет туроператорът може да ни предложи ваучер, но потребителят не е длъжен да се съгласи с него. За сметка на това може да се постигне споразумение за заместваща услуга, т.е. туристът да пътува на по-късен етап. Aкo туристът отново не постигне споразумение с туроператора, едва тогава той може да иска възстановяване на парите и то да се случи до 12 месеца от обявяване на края на извънредното положение. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ главният директор "Контрол на пазара" в КЗП Игнат Арсенов. Той отбеляза, че в огромна част от случаите туристите или са получили ваучер, или са взели заместващ пакет. Арсенов каза, че Комисията на потребителите работи активно през летния сезон въпреки неговото по-късно започване поради епидемиологичната обстановката и извънредното положение. Вече сезонът е започнал, изтече един месец от него и се получават и първите сигнали за разлика от преди 1-ви юли, когато се получаваха сигнали предимно свързани с пакетни почивки, където туристите искаха да пътуват, т.е. техните почивки бяха отменени или те искаха да ги отменят, когато пътуват в чужбина поради извънредното положение и съответно те искаха да си върнат парите, каза Арсенов. Започват и сигналите, които са свързани с конкретния туристически сезон, а именно сигналите от Черноморието. Те много често са свързани с неспазване на хигиената. Комисията за защита на потребителите могат да реагират, когато мястото за настаняване не съответства на съответната категория, услугите, които ни се предоставят, не съответстват на това, което ни е било оферирано, обаче когато има лоши хигиенни условия, тогава РЗИ могат да проверят, уточни Арсенов.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 26
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 108
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 91
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 90
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 88
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.