« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЦИК увеличи секциите в чужбина

ЦИК увеличи секциите в чужбина България Ще има ново увеличение след промяна на Изборния кодекс
Въз основа на информация от МВнР Централната избирателна комисия реши да увеличи броя на секциите на някои места в чужбина. Общият брой на секциите извън страната стана 307 в 71 държави, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

В посолството ни в Берлин ще има две секции вместо една, в Мюнхен от една секциите се увеличават на три, в Мадрид също ще има три секции, във Виена ще има две вместо една секция. Секцията в Джакарта ще бъде закрита, съобщи Андреев.

Броят на секциите в чужбина пак ще се промени, защото се очакват промените в Избирателния кодекс, с които ще падне ограничението от 35 секции за страни в ЕС.

В ЦИК бяха проведени консултации с парламентарно представените партии за назначаване на СИК в чужбина. Досега само на няколко места СИК са в пълен състав. Очакват се предложения от партиите за назначаване на членовете на останалите СИК, съобщи Андреев.

Машинното гласуване ще се осъществява от фирмата "Сиела Норма", която единствено е дала оферта на техническото задание за ползване на 500 машини , плюс 35 резервни. 500-те секции, в които ще се разположат тези машини, са в 31-те избирателни района на страната. Тези секции са публикувани на страницата на ЦИК, а решението за тяхното избиране е с номер 3799 от 18 октомври.

От 12 до 19 октомври в ЦИК са постъпили шест жалби за неправомерно използване на лични данни. Те се препратени по компетентност на Комисията за лични данни.

Срещу решения на ЦИК има пет жалби и за тях се чака решение на ВАС. Една от тези жалби е за местата за гласуване в чужбина. Делото във Върховния административен съд по тази жалба е утре, каза Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия.

До 22 октомври граждани с трайни увреждания могат да подадат заявления в общината за гласуване с подвижна избирателна комисия, припомни Нейкова. До същата дата хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление в общината за включване в избирателните списъци.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Честит първи юни на всички деца!

  • 01 Юни 2023
  • 196
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  • 01 Юни 2023
  • 175
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.

Фестивалът „Бургас – вълнуващ и артистичен“ с огнени спектакли в три квартала

  • 31 Май 2023
  • 476
Фестивалът „Бургас – вълнуващ и артистичен“, който е най-новото културно събитие в града, предизвиква бургазлии да се потопят в магията на огъня.

Водещи експерти говорят в Бургас за ключовата роля на изкуствения интелект

  • 31 Май 2023
  • 426
Днес, 31 май, сряда, с начало в 16:30 часа, в Международен конгресен център Бургас, зала „Черноморие“, ще се проведе форум. Организатори са Община Бургас и ИТ Таланти.

Анкета събира мнения на бургазлии за природобазирани решения за развитието на Бургас

  • 31 Май 2023
  • 431
Община Бургас и СУ "Св. Климент Охридски" са партньори в проект "Re-value", който ще помогне за по - ефективно и съобразено с природната среда планиране на важни крайбрежни части на града - района на кв. "Сарафово", местността Ъгъла, района на солниците и Атанасовската коса.