Главният прокурор: Силно е намаляла битовата престъпност

Гешев обяви резултатите на съвместен брифинг на прокуратирата и МВР за отчитане на резултатите по противодействие на битовата престъпност.„Само преди 3 години ако някой казваше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, никой не вярваше, че това е възможно. Този проблем засяга най-уязвимата част от българското население. Тези хора крадяха последните спестявания. Факт е, че в сравнение с изминалите години има огромен спад на тези измами“, посочи главният прокурор. Телефонните измамници крадяха последните спестявания на възрастните хора и ги лишаваха от достойни старини. 94% е намалението при телефонните измами спрямо 2017 г., а 90,7% е спадът спрямо 2019 г., в тази година става дума за единични случаи, обяви Гешев. Кражбите на МПС-та са намалели с 12%, има дни с нито една кражба, а преди имаше около 30 на ден. С над 25% е спадът спрямо предходните 5 месеца, грабежите също са спаднали с близо 20%. Има над 550 образувани досъдебни производства за битова престъпност, над 300 лица са привлечени към наказателна отговорност, стотици внесени обвинителни актове.Гешев благодари на бившия вече министър на вътрешните работи Младен Маринов за съвместната им работа и на всички служители на МВР. Резултатите, които сме постигнали, са безспорни, заяви и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той също похвали доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР на централно и местно ниво.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 71
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 71
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 115
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.