Хелзинкският комитет поиска съдебният инспекторат да започне проверка срещу Гешев

  • 22 Юли 2020
Българският хелзинкски комитет подаде до инспектората на Висшия съдебен съвет сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Сигналът е заради разпространяването на добитите чрез специални разузнавателни средства записи от телефонни разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, посочват от организацията. Става дума за случая от 14 юли, когато в изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева анонсира предстоящо огласяване на доказателства, от които по думите ѝ се вижда как обвиняеми, политици и журналисти действали в синхрон срещу прокуратурата. Малко по-късно държавното обвинение разпространи записи на телефонни разговори между Божков и журналиста Огнян Стефанов (издател на "Фрогнюз") и депутата Александър Паунов, който след това напусна групата на "БСП за България". От БХК са на мнение, че този акт представлява "порочно упражняване на властнически функции", което накърнява престижа на съдебната власт и е в нарушение на Закона за съдебната власт. В сигнала се посочва, че прокуратурата употребява събраните данни с цел да повлияе на общественото мнение, а не за да разкрие обективната истина, както повелява законът. "Това по същността си има политически характер и е недопустима проява на държавна власт от орган на съдебната власт", се казва в сигнала на БХК. От организацията посочват, че действията на прокуратурата са извършени в момент, в който в страната има масови протести с искане за оставката на Иван Гешев. Според хелзинския комитет действията на прокуратурата накърняват и презумпцията за невинност на обвиняемия, доколкото разкриват пред обществото само такива факти, които обслужват обвинителната теза и без да има произнасяне на съда. От БХК добавят, че в случая държавното обвинение действа превратно, като цели да убеди обществото в нещо, което не е доказано в неговата цялост. Организацията изтъква, че разпространението на доказателства, събрани чрез СРС, пред широката публика нарушава Европейската конвенция за правата на човека и дава пример за произнасяне на Европейският съд по правата на човека по подобни казуси в други държави. БХК иска Инспекторатът на ВСС да провери наблюдаващия прокурор, който е дал разрешение за огласяване на данните, както и главния прокурор Иван Гешев, тъй като той осъществява методическо ръководство върху дейността на всички обвинители и е пряко ангажиран със случая, защото материалите са разгласени от личния му говорител.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 138
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 131
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 135
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 427
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 398
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.