Премиерът: Истинската криза ще ни удари догодина

„Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска гледна точка, и от финансово-икономическа. В тази ситуация всяка нация трябва да бъде мобилизирана. Тежките времена предстоят“, подчерта той. „И някои ще кажат, защо не се затвори, но само преди месец си говорихме, че цели стопански сектори фалират. Не може ли да се пазим, за да не спрем. Със заповед ли трябва да се пазим?, попита премиерът. "Не считам, че ново затваряне е правилно. Трябва да се пазим, но не да спираме да работим", категоричен бе Борисов. "Мярката 60/40 в новия дизайн работи на пълни обороти. Подпомагаме не с кредити, а безвъзмездни пари и го правим много внимателно, защото тези безвъзмездни пари не извират отникъде. Мелбърн довчера ни беше даван като пример за едни от най-добрите градове за живеене и го затвориха за 6 седмици. Представете си днес ние да издадем такава заповед. Със заповеди ли трябва да се постига това? Сутринта гледах колегата Москов - забравил, че бил министър близо 3 години – да имало заповед, да стиснем хората пак. Считам, че не е редно“, посочи още Борисов. „Виждате, че в световен мащаб много по-развити с държави продължават да се лутат и няма решение, което да изпълним всички заедно. В България считаме, че като развита демокрация, когато сме добре информирани, можем да се пазим. Много са ми интересни, особено колегите вдясно, когато кажат, че трябва да се затваряме и слагаме градовете под карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще го изпълняват, а иначе не?, попита отново премиерът. "Дали ще отидеш на мач или на бар е избор на всеки човек. Необходимо ли е да се затворят всички. Не знам да сме задължили някого да ходи на мач или на бар. Считам, че осъзнато трябва да спазваме мерките, а заповедта се пише за минути“, каза още министър-председателят. „Няма да издържат системите – финансови, социални, ако месеци наред се върви с 60/40, 80/20 и няма приходи, тогава държавността ще се разпадне, когато не останат пари за пенсии и заплати за основните сектори. И вие всички министри в секторите, за които отговаряте, обяснявайте, че най-лесно е да се затваря, трудното е да се научим да живеем с вируса, но да не спираме да работим. Няма да издържат системите – финансови, социални, ако месеци наред се върви с 60 на 40, 80 на 20 и няма приходи, тогава държавността ще се разпадне, когато не останат пари за пенсии и заплати за основните сектори“, заключи Бойко Борисов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 616
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 539
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.

Педагози и ученици обмениха добри практики в айтоското село Карагеоргиево

  • 24 Юни 2022
  • 613
Педагози и ученици от три учебни заведения обмениха опит и добри практики в рамките на Национална програма "Иновации в действие". Домакин на събитието бе ОУ "Св. св. Кирил и Методий", село Карагеоргиево.

В понеделник Бургас ще е домакин на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“

  • 23 Юни 2022
  • 899
Форумът „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“ – представяне и обсъждане на инструменти за подкрепа през програмен период 2021-2027 г., ще се проведе в гр. Бургас на 27.06.2022 г., понеделник.

150 исторически автомобила идват за грандиозен Ретро парад в Бургас на 2 юли

  • 23 Юни 2022
  • 793
И тази година традиционният ретро парад в Бургас ще впечатли малки и големи с атрактивни легендарни возила, които не могат да се видят всеки ден. В грандиозното събитие ще бъдат представени 150 автомобила и мотоциклета от всички краища на България.