« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Прокуратурата поиска проверка на частните резиденции в природния парк "Витоша"

Две седмици след като възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на вила "Аглика" в Природния парк "Витоша", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, прокуратурата обяви, че е поискала проверки на цялата т.нар. "Вилна зона Витоша". В средата на юни "Капитал" публикува разследване със заглавие "Вилна зона "Витоша" за собствеността и състоянието на някогашните хижи и почивни станции в планината, превърнати след края на комунистическия режим в частни резиденции. Малко след излизането на публикацията Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на строителния контрол проверка за една от вилите - "Аглика" на Васил Божков. Днес ДНСК съобщи, че е установила незаконни сгради в имота, а междувременно прокуратурата поясни, че е разпоредила и на кмета на София Йорданка Фандъкова да започне проверка. Вилата, бивша резиденция на комунистическия диктатор Тодор Живков, е приватизирана през 1997 г. от банкера Емил Кюлев, а през 2015 г. неговата вдовица Весела Кюлева я продава на Божков. Съсед на укриващия се в Дубай бизнесмен в планината е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. На Витоша имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов ("Главболгарстрой"), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др. Повече четете тук. Сега ВАП посочва, че е сезирала и ДНСК, и кмета Фандъкова да извършат "спешна проверка на място и по документи на така наречената "Вилна зона Витоша". Прокуратурата посочва, че повод за преписката са медийни публикации, в които се споменава, че е вероятно в редица от имотите да са извършвани съществени преустройства или че някои са в изключително занемарено състояние. Проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на Закона за устройството на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и другите нормативни актове по устройство на територията.Следва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място, като се отразят и данните за статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес с всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове. Кметът на Столичната община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи на посочените в публикацията като занемарени сгради. Ако бъдат установени данни за престъпления от общ характер следва да се предприемат действия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. източник: Дневник

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 60
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 66
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 108
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 103
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.