Кораб-реплика на тракийците ще акостира край Севтополис

Строящият се вече трета година край водите на язовир Копринка кораб-реплика на съдовете, ползвани в античността от траките ще тръгне на първото си плаване между 10 и 15 август, обяви ръководителят на проекта Атанас Димитров. По думите му вече е разпореден 10-членен екипаж от четвъртокурсници при висшето военноморското училище „Н. Вапцаров“ с командир капитан ІІІ.ранг Тодор Коритаров. Димитров се оплака че през месеците на пандемията неизвестни лица са успели да отмъкнат ръчно изработени детайли от корпуса, това забавяло работата по пускането на ладията на вода. Първото пътешествие, най-вероятно за големия църковен празник Голяма Богородица на 15 август ще бъде до мястото, където са потопени останките на древната столица на Севт ІІІ-Севтополис.То било локализирано чрез изчисления по картите на археолозите, извършили проучванията на място през 50-те години на миналия век, преди да се напълни язовирната чаша. Според Димитров от някогашното пристанище на левия бряг на река Тонзос /Тунджа/ в античността са тръгвали кораби с гребци и платна, които стигали до Кабиле и Бяло море. Изработената изцяло ръчно ладия е с 19,5 м дълга килова греда, за 300-те ребра са подбрани естествено изкривени дървета, от дърво са и пироните /дибли/, котвата е от камък, а платната са изтъкани от памук и коноп.Носът на лодката ще бъде украсен със стилизиран жерав, изработен от дърво. Корабът е конструиран на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор, Египет, където са били положени в древността тленните останки на фараона Рамзес ІІІ. Спускането на слънчевата ладия в язовира се отлага на няколко пъти по различни причини, през есента на м.г. ръководителят на проекта твърдеше че в репликата са инвестирани около 11 000 евро, но на практика сумата ще се окаже доста по-голяма. източник: Монитор

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.