Десетки загинали от жега в Индия, мусоните закъсняват

Аномалната жега продължава в Североизточна Индия. Най-малко 29 души загинаха, вследствие на горещините в провинция Бихар, а 30 души бяха ранени. Тази част на страната е в плен на необичайна горещина в продължение на няколко седмици, като през деня температурата е около 40 градуса. Такива метеорологични условия не са типични за региона в даден сезон. В резултат на топлинен удар в област Аурангабад, 25 души бяха убити, а други 4 - в областите Гая и Навад. Напомняме, че тези 40 градуса са доста по-различни от "нашите" или дори 40 градуса в пустинните райони, заради твърде високата влажност в тези части на Индия. Държавният министър Бихар Нишиш Кумар съобщи, че на семействата на жертвите ще бъдат изплатени помощи и ибезщетения. Той също поиска от администрацията да вземе всички предпазни мерки във връзка с горещата вълна. Според метеорологичния център на град Патна, аномалната топлина в центъра и в южната част на Бихар ще продължи още няколко дни. Необичайната жега се дължи на забавянето в началото на сезона на мусоните. Годишният дъждовен сезон в Индия предоставя около 70% от валежите. Той вече официално започна в Южна Керала. Според метеорологичните институти, той идва седмица по-късно от обикновено. Забавянето има сериозно въздействие върху земеделските производители и милиони индийци тази година, поради интензивната горещина, повишаването на температурите в цялата страна и пресъхването на водните резервоари. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 84
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 80
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.