« октомври 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи с психолога

Уважаеми читатели!
В новата ни рубрика „Изкуството да живеем“ ще можете да намерите отговори на вълнуващи ви въпроси за живота и отношенията в семейството и извън него, за точките и многоточията в тези отношения, за посоките и начините да намерим себе си. Във всеки брой на вестника психологът и психотерапевт Катя Пенева ще публикува свои тематични статии и ще отговаря на ваши въпроси. Ако даден материал ви хареса или ви е бил полезен, можете да го споделяте със своите приятели в социалните мрежи.
Свои въпроси можете да задавате на Катя Пенева и на нейния имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Най-интересните от тях ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Компас“.

Въпросът днес: Изгорях на работното място: Синдром на емоционалното прегаряне – причини за появата му и профилактика

Катя ПЕНЕВА: Прегарянето е отговор на несъответствието между очакваното и полученото

Може би вече сте почернели от слънцето, а емоциите на работното ви място са се поизтънили. Няма как да изпепелите, ако преди това не сте горели с любов! Синдром на емоционалното прегаряне в психологията свързваме с повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Цената, която плащаме за високите цели на скоростните отсечки, които искаме да превземем с реактивна скорост в професионалния и личния си живот. Това е късосъединителна реакция на личната ни неудовлетвореност между полагания от нас труд и отплата на тези, които се облагодетелстват от него. Негативно емоционално състояние, което на практика може да съществува във всяка една човешка дейност, включително и в отношенията между партньорите в една изтормозена от времето връзка. Инвестираното време, чувства, енергия, идеи не са намерили подходящото уважение и приемане, не са били оценени. Допускам, че основната причина за разделите между партньорите е не несъвместимост в характерите и изчерпване на чувствата, а в липсата на енергия, на желание, на смисъл, който да даде нов тласък на започнатото с ентусиазъм начинание.
Прегарянето е отговор на несъответствието между очакваното и полученото. Отнасяме се към брака и професията си като ресурси, от които можем да извличаме необходимите ползи в замяна на полагания от нас труд и време и това е напълно естествено и логично. Светът е материален, а инвестицията ни трябва да получи равностоен еквивалент. В Библията се казва, че човек трябва да дава без да очаква, но малцина са тези, които правят нещо, в което не виждат смисъл, а когато с това бива злоупотребено, нашето позитивно отношение се превръща в апатия. И когато се изключиш от скорост и махнеш краката от педалите, сякаш ти е все тая докъде ще стигнеш.
Не само възможностите за реализация, професионалният растеж и материалните възнаграждения са тези, които привличат хората към определено работно място. Създаването на добронамерена приятелска среда между колегите също може да помогне на човек по-лесно да приема трудностите в личния и професионалния си живот. Специалното внимание и загриженост от страна на работодателя допълнително допринасят за съпреживяването на удоволствие от извършената дейност. Еснафският работохолизъм „Залудо работи, залудо не спирай“ отдавна се е изчерпал и се е превърнал в „Залудо търпи, залудо не спирай да стискаш зъби“, защото никой не вижда резултата от това, което правиш, никой не те забелязва. Когато усещаш пренебрежение и отхвърляне, спираш да влагаш чувства и енергия. Отчуждаваш и се затваряш в себе си. Това особено важи за хора, които са в зависима позиция от началника си или от партньора си. Следва пълно отчаяние и най-вече липса на желание за работа. Хората в това състояние са опасни както за себе си, така и за обществото.
Необходимо е преосмисляне на случващото се и търсене на ново решение, което ще доведе до желаната трансформация. Потискането на недоволството, угодното примирение, конформизмът само засилват усещането ни за безпомощност. Страхът в такива моменти надделява, защото неизвестността в живота е по-страшна от това човек да предприеме стъпки на промяна. Много пъти си мисля, че безизходицата в подобни ситуации на естествено прегаряне е не само в дефицита на време за преосмисляне на случващото се, но и в липсата ни на достатъчно доверие в нас самите, в личните ни способности, че можем да променим събитията в живота си така, че те да ни носят нужната удовлетвореност и приемане в обществото.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кабелни оператори възразяват срещу новите цени за ползване на стълбовете на ЧЕЗ

  • 16 Окт 2018
  • 39
Няколко кабелни оператори внесоха възражение до Комисията за регулиране на съобщенията срещу обявените на страницата на „ЧЕЗ Разпределение България“ общи условия, отнасящи се до използването на инфраструктурата на електроразпределителното дружество.

Плащаме данъци за автомобили и имоти по нови правила догодина

  • 16 Окт 2018
  • 41
В седемдневен срок след изповядване на сделки за покупко-продажба на автомобили и имоти нотариусите ще са задължени да уведомяват общините за прехвърлените вещни права, като посочват размера на платения данък и основата, върху която той е бил изчислен.

Почина режисьорът на най-обичаните детски филми

  • 16 Окт 2018
  • 42
На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров, съобщи БНТ. Той остави на българската публика някои от най-любимите детски филми, като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море".

Бургаски акробати станаха олимпийски шампиони!

  • 16 Окт 2018
  • 51
Мариела Костадинова и Панайот Димитров станаха носители на две титли от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Руската църква прекратява отношения с Константинополската патриаршия

  • 16 Окт 2018
  • 66
Синодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс.