СЗО: Най-страшната инфекциозна болест в света е туберкулозата

Световната здравна организация определи туберкулозата като най-страшната и смъртоносна за хората инфекциозна болест и прикани правителствата в света да вземат незабавни мерки за ограничаване на разпространението й. Това става ясно от съобщение на сайта на организацията. Въпреки усилията ,полагани в борбата с тази болест през последните години, само през 2017 година от нея са се заразили 10 милиона души, а са починали 1.6 милиона. Според данните на СЗО от 2000 година досега усилията на здравните служби по света са успели да предотвратят смъртта на 54 милиона души, заразени с туберкулоза. Въпреки това болестта остава сред най-опасните инфекции за човека, изпреварвайки дори СПИН. Най-сериозно е положението в държавите, отделящи недостатъчно средства за профилактика и лечение в ранната фаза на болестта. Само през 2018 година на тези държави няма да достигнат 3.5 милиарда долара за тази цел, а до 2022 година сумата ще скочи на 7 милиарда долара, предупреждават от СЗО. Проблем в борбата с туберкулозата е и факта ,че някои от лекарствата, които досега са били успешни, вече не могат да й попречат и са безполезни. Такъв е и основният препарат, използван досега-рифампицин. Експертите предупреждават, че всеки четвърти жител на планетата ни е потенциален носител на туберкулозна инфекция. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

  • 24 Юни 2019
  • 57
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ВАП откри нарушения при облагането с данъци на имоти в курортите

  • 24 Юни 2019
  • 46
При поредна проверка по реда на надзора за законност на Върховната административна прокуратура (ВАП) са открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети, съобщават от институцията.

Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

  • 24 Юни 2019
  • 91
Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.

Над 2.1 млн. пенсионери с увеличение на пенсиите с 5.7% от 1 юли

  • 24 Юни 2019
  • 94
Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 година, съобщиха от НОИ. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 година.

Тракийци от цялата страна се събраха на Минералните бани

  • 24 Юни 2019
  • 85
За поредна година Тракийският събор „Памет за Тракия” събра тракийци от цялата страна и огласи поляните на парк „Минерални бани” в кв. Ветрен с народна музика на прекрасни изпълнители. На събора присъстваха над 3000 души, сред които групи от големите тракийски дружества в страната.