Храни, които усвояваме най-лесно


В сезона на вирусните заболявания не бива да натоварваме организма, особено ако се възстановява след боледуване. Защото заради болестта губи ресурси за храносмилане на трудно усвояеми храни.

Затова специалистите препоръчват няколко хранителни продукта, които съвсем няма да натоварят организма в периода на възстановяване, пише Medical News Today.

Препечени филийки

Богатият на „бързи“ въглехидрати препечен хляб се усвоява лесно, укрепва силите и помага да се избавим от гаденето и киселините. Най-добре е обаче в такива случаи е да предпочетете не пълнозърнест хляб с много фибри, заради които се усвоява трудно, а препечен бял хляб без масло.

Бял ориз

Оризът е прекрасен източник на енергия за организма. Но ако сте болни, по-добре е да изберете не богатият на фибри кафяв ориз, а тъкмо белия. Влакнините се храносмилат трудно и може да предизвикат подуване, метеоризъм и диария. Белият ориз, за разлика от кафявия, се усвоява лесно.

Банани

Тези плодове, особено зрелите, са богати на достъпни въглехидрати и се понасят от повечето хора. Освен това бананите са добър източник на калий, чийто дефицит може да мъчи организма след заболяване.

Яйца

Яйцата осигуряват висококачествен белтък, витамини и минерали, които помагат за оздравяването. Например, бърканите яйца са просто, диетично и лесно усвояемо ястие.

Пилешко месо

Пилешкото месо е добър източник на белтък, който е полезен за възстановяване на силите. Освен това пилешкото се усвоява лесно и не създава проблеми с храносмилането. Добре е да употребявате пилешко месо без кожата и да не го пържите, а варите или печете. Пърженото пиле може да повлияе зле на състоянието и работата на храносмилателния тракт.
po-zdravidnes

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 57
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 56
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 61
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 377
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 349
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.