Заразата с ХИВ еволюира в нова посока

Около един на всеки шест нови случая на зараза с ХИВ - вируса причинител на болестта СПИН, в Европа се диагностицира сред хора над 50-годишна възраст. Това показва изследване на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, съобщиха Ройтерс, Франс прес и БТА. Авторите му са установили постоянен растеж на новите случаи на зараза с ХИВ сред по-възрастното население в региона през последните години. При хората над 50 години вероятността заразата да е в напреднал стадий е по-голяма, отколкото при по-младите, както и тя е да е резултат от хетеросексуален полов контакт. "Изследването ни навежда на мисълта, че епидемията от ХИВ еволюира в нова посока. Това вероятно се дължи на недостатъчната осведоменост на по-възрастните хора за вируса и за начините, по които той се предава", казва ръководителката на екипа Лара Тавоши. Схващането, че по-възрастните хора са изложени на по-нисък риск от зараза с ХИВ се споделя и от някои здравни служители, в резултат на което съответните мерки за действие са ориентирани предимно към индивидите под 50-годишна възраст, отбелязва специалистката. Тавоши изтъква необходимостта от по-изчерпателни програми за превенция, насочени към по-възрастното население на Европа. За целите на изследването са анализирани новите случаи на зараза с ХИВ за периода 2004-2015 г. в 28 страни от Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Анализът е показал, че за посочения период процентът на новите диагностицирани случаи на зараза с ХИВ сред по-възрастното население се е увеличил в 16 страни - Белгия, България, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Унгария Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия и Великобритания. Новите случаи на зараза с ХИВ сред хората над 50 години за посочения период надхвърлят 54 000. Същевременно диагностичният процент сред по-младото население на възраст между 15 и 49 години остава относително непроменен. В тази възрастова група годишно се диагностицират около 11,4 на 100 000 души или над 312 000 нови случая за периода 2004-2015 г. Според Световната здравна организация (СЗО) в света близо 37 милиона души са заразени с вируса ХИВ, който причинява СПИН. Най-засегнати са бедните райони в Африка, но справянето с епидемията от вируса се оказва трудно и за състоятелни региони като Европа. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 78
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 83
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 70
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 71
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 82
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.