« септември 2018 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ново в МБАЛ – ултразвук премахва безкръвно камъни в уретера и пикочния мехур

Манипулацията се нарича интракорпорална литотрипсия и се покрива от Здравната каса. Това е безкръвна манипулация, без разрези и болка за пациента. „Резултатите, отчетени с липса на остатъчни фрагменти, постигнати при една манипулация, са над 98%, при минимален риск от усложнения”, коментира началникът на Отделението по урология д-р Николай Миринчев. Пациентите могат да се върнат към ежедневните си занимания почти веднага. При интракорпоралната литотрипсия в уретера се вкарва гъвкава тръбичка - уретероскоп, която е част от оптична система. Хирургът вижда камъка и го разбива с ултразвукова енергия. Обикновено този вид манипулация се прилага, когато резултатите от друг вид лечение не са удовлетворителни, включително и от извънтелесното разбиване на камъните (т.нар. екстракорпорална литотрипсия). „Бургазлии са предразположени към бъбречно-каменна болест“, казва д-р Миринчев, който има близо 25-годишен стаж в урологичното отделение на болницата. Една от причините е твърдата питейна вода. Камъните в бъбреците или уретерите често не водят до дискомфорт, но заболяването може да е сред най-болезнените усещания. Днес при все повече хора има вероятност да се образуват камъни поради промените в начина на хранене и живот. Профилактиката на бъбречно-каменната болест включва прием на много вода, но пречистена и омекотена. Д-р Миринчев съветва да се пие чешмяна вода, но пречистена със специални филтри. Всяка прорязваща или тъпа болка в бъбреците, кръста, пикочния канал, трябва да е знак за внимание и посещение при уролог. Благодарение на новата високотехнологична апаратура, уретероскопията се превърна в безопасен и ефикасен метод за лечение на камъни по цялото протежение на уретера. А системата в урологичната операционна на МБАЛ Бургас е снабдена с целия софтуер, позволяващ диагностика и лечение на урологичните заболявания – включително и ехограф за ранно откриване на образувания в простатата и тестисите.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Запорираха цялото имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви

  • 20 Сеп 2018
  • 40
С решение на Специализирания наказателен съд е било запорирано цялото имущество, което се води на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, обяви пред журналисти Иван Гешев, цитиран от БНР.

Депутатите гласуваха тримата нови министри

  • 20 Сеп 2018
  • 36
Избраха тримата нови министри на Министерство на транспорта Росен Желязков, на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на вътрешните работи Младен Маринов. След подадени оставки от поста бяха освободени Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев.

Монтираха четири велосикотки

  • 20 Сеп 2018
  • 45
Често наричат Бургас град на котките. Тук популацията на бездомните улични кучета е напълно овладяна, те буквално липсват. Природата не търпи празно и затова котките са доста - големи, малки, шарени, едноцветни, пухкави, късокосмести...

Въвеждат нови стандарти в Апелативния съд

  • 20 Сеп 2018
  • 47
По-високите стандарти в работата на Апелативен съд – Бургас след влизане в сила на Регламента за защита на физическите лица във връзка с обработването на лични данни представи на брифинг административният ръководител съдия Деница Вълкова.

Данъчните с кампания към земеделците с неточности при декларирането

  • 20 Сеп 2018
  • 43
Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от страна на земеделските производители от Бургаска област, които са допуснали неточности в декларирането на доходите си, коригиращи декларации в НАП. Крайният срок е първи октомври.