« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Десет любопитни факти за лятото

1. Въпреки, че календарното лято, както и климатичното, започват от 1 юни и продължават до края на август, астрономическото започва от 21 юни и продължава до 21 септември. 2. Когато температурата навън е 40 градуса и човек е на открито, тялото му губи по един литър пот за един час. Това е единственият механизъм за охлаждане, при температури около и по-високи от тези на самото тяло. 3. Това е "най-гръмотевичният" сезон. През лятото гръмотевичните бури се случват по-често, отколкото във всеки друг момент. Топлината и слънчевото греене осигуряват идеални условия, необходими за образуването на гръмотевични бури. На този факт се "наслаждаваме" често и през последните седмици. 4. Най-дългият ден в годината е през лятото. 21 юни е лятното слънцестоене. 5. В горещ ден в Париж Айфеловата кула става по-висока. Кулата е изградена от желязо и се разширява при нагряване, в резултат на което конструкцията "расте" с цели 17 сантиметра. 6. През лятото по пеенето на щурците можете да определите външната температура. Необходимо е да се преброи колко пъти звуците от пеенето им се повтарят за 25 секунди, след което да се разделят на 3 и да се добави 4 - така че можете да получите температурата в градуси по Целзий. Това е абсолютно доказан научен научен факт - формулата е открита от физика Амос Долбър. 7. Най-високата лятна температура е отбелязана в Долината на смъртта (пустинна местност в Калифорния) - 56,66 градуса по Целзий. Друг е въпросът, че на Земята със сигурност има по-горещи места във вътрешността на Сахара или Саудитска Арабия, но в тези райони по обясними причини няма достатъчно гъста мрежа от стандартно мерещи метеорологични станции. 8. Поради по-голямото количество подкожни мазнини жените понасят по-тежко от мъжете високите температури. 9. В Арктика няма лято (като жителите на умерените ширини разбират това понятие). Например, в националния парк "Руска Арктика" лятото се смята за дошло, когато средната месечна температура е над нулата. 10. Според една версия, думата "лято" в славянските езици се формира по аналогия с думите "лея" - -старите инфинитивни форми на глагола: "лети" - "да лееш" означава "дъждовно време" - за разлика от зимата, времето на снега. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 160
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 199
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 212
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 217
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 192
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение