Лидери на бивши съветски страни подписаха 25 документа в Нурсултан

Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25 документа в края на срещата си в Нурсултан (до 2019 г. Астана), столицата на Казахстан, предаде ТАСС. Днешното заседание на лидерите - Висшия Евразийски икономически съвет (ВИЕС), е по случай 5-годишнината от създаването на организацията, чиито членки са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан. От 2015 година Молдова има статут на наблюдател в ЕАИС. Днес молдовският президент Игор Додон изрази увереност, че може хармонично да се интегрира в пазара на ЕАИС. На срещата бяха взети редица решения по отделни аспекти на Споразумението за обмен на информация за стоки и транспортни средства на международния превоз, преминаващи през митническите граници на ЕАИС и Китай; Споразумение за зона за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия. Освен това бяха внесени поправки в Договора за ЕАИС в частта за формирането на общ пазар на електроенергия и бяха дадени указания за стандартите за разпределение на вносните мита между бюджетите на петте държави. Ръководителите одобриха основни насоки на макроикономическата политика на страните от организацията за 2019-2020 година. Участниците в заседанието на днес решиха първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да стане почетен председател на ВИЕС. Това съобщи в Туитър неговият говорител Айдос Укибай, цитиран от ТАСС. Назарбаев се оттегли от президентския пост през март след близо три десетилетия на власт. По-рано днес и.д. президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи, че отчитайки историческия принос на Назарбаев в създаването на Евразийския икономически съюз, руският президент Владимир Путин е предложил да му присъдят званието почетен председател на ВИЕС. Среща на върха на ЕАИС се организира поне веднъж годишно. До момента е имало девет такива заседания. Първото бе на 8 май 2015 година в Москва. Тогава президентите на Русия, Беларус, Казахстан и Армения подписаха протокол за изменение в правоустановяващите документи на Евразийския икономически съюз във връзка с присъединяването на Киргизстан към организацията. Подписано бе и споразумение за свободна търговия между Съюза и Виетнам, взето бе решение да започнат преговори с Китай за сключване на споразумение за търговско и икономическо сътрудничество и други. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин приеха съвместно изявление за сътрудничество в изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс на Пътя на коприната, припомня ТАСС. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 140
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 139
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 125
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 143
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 138
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.