Цената на природния газ в Европа се срина с 50%

На световния пазар за природен газ се наблюдава снижение на цените, което може да бъде сравнено само с колапса на пазара за петрол през 2014 година. Това се дължи както на увеличеното предлагане на втечнен природен газ от производители като Австралия, Катар и САЩ, така и на топлото време в ключови потребители на синьо гориво, съобщи S&P Global Platts. Процесът започна в Азия, където спот цените на природния газ се понижиха от 12 до 4.46 долара за милион британски топлинни единици или 156 долара за 1000 м3. Котировките на природния газа са били по-ниски само веднъж в историята - през пролетта на 2016 година. В Европа се наблюдава същата пазарна ситуация. На газовия хъб в Холандия природния газ поевтиня с 50% в сравнение с нивото си от септември миналата година, пишат и експертите от Morgan Stanley. Така от 10 долара за милион британски топлинни единици цената слезе до 5 долара за същото количество на 21 март тази година. В понеделник, 25 март сделки за доставка през май 2019 година се сключваха при цена от 171 долара за 1000 м3, което е над 30% по-ниско от цената на руския природен газ на "Газпром" през януари. Според плана на руската компания, през 2019 година цената на синьото гориво трябва да е 240 долара за 1000 м3. За първи път от 2015 година природния газ в Европа е с по-висока цена от доставките в Азия, което означава ,че за Катар и САЩ ще е по-изгодно да продават на европейските си партньори. През 2018 година производството на природен газ се увеличи с 22 милиона тона, а за 2019 година очакванията са то да се удвои и нови 36 милиона тона да бъдат предложени на пазара.това ще доведе до излишък, който няма къде да бъде продаден, освен в Европа, коментират експерти. За да бъде конкурентен на американския втечнен газ, "Газпром" ще трябва да свали своите цени до 140 долара за 1000 м3, коментират руски експерти. Дали обаче това ще засегне всички купувачи на руски газ е неизвестно. Но пък е ясно ,че от 1 април у нас ще има ново поскъпване на синьото гориво, този път с около 1%. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.