« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Европарламентът препоръча лекарите да изписват канабис

Европейският парламент призова за по-широка употреба на канабис за медицински цели в нарочна резолюция, приета в Страсбург снощи. В нея депутатите настояват на лекарите да бъде разрешено да го изписват на пациенти, а цената на медикаментите с канабис да се покрива от здравните каси. Медицинският канабис се използва за облекчаване на болките на пациенти с окологични заболявания, както на някои симптоми на множествената склероза. Според парламента има “убедителни или съществени доказателства, че канабисът и канабиноидите имат терапевтичен ефект” при лечение на хроничната болка при възрастни, действат като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия, и подобряват симптомите на мускулни спазми при множествена склероза. Депутатите смятат, че научните изследвания показват ефективност и за подобряване на апетита на болни от СПИН, за облекчаване на някои симптоми на психоза, Синдрома на Турет, епилепсията и Алцхаймер, артрита, астмата, болестта на Крон и дори глаукомата. Европарламентът прави разграничение между медицинската употреба на активното вещество в канабиса и пушенето му като наркотик, като се застъпва само за терапевтичното му приложение при строги законови правила. Като посочват, че в европейските държави отношението към лечението с канабис се различава, евродепутатите настояват да се определят общи стандарти, а властите да въведат законови и финансови възможности за по-широката му употреба и изследване, както и да обучават лекарите и фармацевтите за лечебните свойства на канабиса. Евродепутатите настояват “Европейската комисия и държавите членки да правят повече изследвания и да стимулират иновациите по отношение на проекти, свързани с използването на канабис за медицински цели”. Според евродепутатите легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството му и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети. Европейската комисия обаче смята, че няма компетенции да изработи общи стандарти или да легализира медицинския канабис, тъй като това е правомощие на властите в страните членки. Еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова заяви, че ЕС би могъл да контролира използването на медикаментите, ако те бъдат допуснати и да координира работата на фармацевтичните агенции в отделните страни при тяхното лицензиране. Йоурова съобщи, че досега над 40 млн. евро по европейски проекти са отпуснати за изучаването на терапевтичните свойства на канабиса и неговите съставки, като проекти ще бъдат финансирани по програма “Хоризонт 2020” и през тази и следващата година. Световната здравна организация препоръча през 2017 г. съставящото канабис съединение канабидиол (CBD) да не бъде третирано като наркотично вещество. Досега нито една европейска държава не е разрешила използването или отглеждането на канабис с медицински цели. Само един препарат за лечение на множествена склероза е лицензиран за употреба в 17 европейски държави.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПАРЕН ЛОКОМОТИВ ПРИСТИГА В КАЗАНЛЪК ЗА ПРАЗНИКА НА РОЗАТА

  • 16 Апр 2024
  • 35
Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни.

Заместник-министър Йоцев: Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни

  • 16 Апр 2024
  • 64
Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни.

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

  • 16 Апр 2024
  • 46
Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.

Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

  • 16 Апр 2024
  • 71
Държавният глава поздравява юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители

МАГИСТРАТИ ПОСРЕЩНАХА УЧЕНИЦИ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В ГР. КЮСТЕНДИЛ

  • 16 Апр 2024
  • 59
Днес, 15.04.2024 г., в навечерието на Деня на Българската конституцията и професионалния празник на юристите по традиция Съдебната палата в гр. Кюстендил отвори врати за срещи с граждани, пожелали да я посетят.