Полша арестува китайски служител на "Huawei" и местен киберспец за шпионаж

Полската агенция за сигурност арестува полски и китайски гражданин по обвинения в шпионаж, предаде Ройтерс, като цитира Полската агенция по печата (ПАП). Китаецът е един от директорите на полския филиал на телекомуникационния концерн "Huawei". "Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма електронна компания. Полякът е личност, известна в средите, свързани с кибер-бизнеса", съобщи пред ПАП Мачей Воншик, заместник-ръководител на полските специални служби. Според полски медии полякът - Пьотър Д., до 2011 г. е заемал висш пост в Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Работил е в областта на киберсигурността. Претърсени са били полски офиси на "Хуавей", както и полски офиси на телекомуникационната фирма "Ориндж". Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързани с критики на Запад срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване. През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком Huawei Мън Ванчжоу. Задържането й е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. US разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има "задни вратички" за използване от държавни шпиони. След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на Huawei в телекомуникационните им мрежи. И докато САЩ е в търговска война с Китай, Варшава затопля все повече отношенията си с Вашингтон. В края на миналата година полският министър на отбраната Мариуш Блашчак се обяви за създаването на американска военна база в страната с името "Форт Тръмп". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 73
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 105
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 93
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.