За първи път в САЩ: Колорадо избра открит гей за губернатор

Щатът Колорадо избра на междинните избори във вторник открит хомосексуалист за губернатор, нещо, което за първи път се случва в САЩ, съобщават американските медии. 43-годишният Джаред Полис, избран в Камарата на представителите, победи републиканеца Уокър Стейпълтън. Никой от кандидатите превърна сексуалната ориентация на Полис в тема в предизборната кампания, подчертават обаче местни медии. Демократите спечелиха губернаторските постове в Калифорния, Канзас и още няколко американски щата, но не успяха да спечелят важните губернаторски битки в щатите Флорида и Охайо, предаде Ройтерс. Демократът Андрю Гилъм изгуби битката във Флорида срещу републиканеца Рон Десантис и така не успя да стане първият цветнокож губернатор на южния американски щат. След поражението той обеща да продължи да бъде на първа линия и да се бори редом с онези, които защитават идеите си. В Охайо републиканецът Майк Деуайн, който е щатски главен прокурор, победи демократа Ричард Кордрей, който беше първи директор на американската Служба за защита на потребителите. Тези загуби помрачиха победите на демократите в губернаторските битки в щатите Калифорния, Мичиган и Канзас. Последните два щата бяха гласували за републиканеца Тръмп на президентските избори преди две години. В Калифорния демократът Гавин Нюсъм бе избран за губернатор, побеждавайки републиканеца Джон Кокс, отбелязва Асошиейтед прес. Той ще наследи на поста демократа Джери Браун. В Мичиган демократката Гретхен Уитмър победи републиканеца Бил Шует в битката за поста на досегашния републикански губернатор Рик Шнайдър, който не можеше да се кандидатира заради ограничения в броя на мандатите. В Канзас демократката Лаура Кели победи републиканеца Крис Кобах, съюзник на Тръмп за поста на досегашния републикански губернатор Сам Броунбек, за когото одобрението беше спаднало, предаде Ройтерс. В щата Орегон демократката Кейт Браун беше преизбрана, побеждавайки републиканеца Кнут Бълър. В Джорджия демократката Стейси Абрамс засега води със 7 процента пред републиканеца Брайън Кемп, щатския държавен секретар. Бюлетините все още не са преброени изцяло там. Ако Абрамс победи, тя ще стане първата цветнокожа губернаторка. В Илиноис републиканецът Брус Раунър не успя да спечели втори мандат като губернатор в битката с демократа Джей Робърт Прицкър, който е милиардер. В Ню Мексико избирателите дадоха гласа си за демократката Мишел Луджан Гришам, която ще наследи на поста републиканеца Сузана Мартинез. Демократите Андрю Куомо и Том Улф спечелиха с лекота надпреварите за губернаторските постове на Ню Йорк и на Пенсилвания, които заемаха и досега. В Мериленд и Масачузетс републиканците Лари Хоган и Чарли Бейкър също бяха преизбрани. Републиканецът Фил Скот беше преизбран в традиционно демократическия щат Върмонт, като победи демократката Кристин Холуист там. (БТА) http://glasove.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 323
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 299
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 308
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 307
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 277
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.