Полуостров Халкидики е залят от вода

Целият полуостров Халкидики е залят от вода и обхванат от тежки наводнения, като обстановката продължава да се усложнява и съществува опасност за живота на хората, пише гръцкото електронно издание Еfsyn.gr, цитирано от "Фокус". Според изданието на полуостров Халкидики е засегната цялата инфраструктура, пътищата, селищата, блокирани са редица превозни средства. Кални и поройни води застрашават живота на жителите на редица селища. По информация на агенция ANNA-MPA най-сериозно е положението в района на Никити на полуостров Ситония (втория ръкав на Халкидики), където пътищата са се превърнали в реки, отнасящи към морето превозни средства, кофи за боклук, дървета и др. Агенцията съобщава за двама възрастни граждани на града, които са спасени от водолази, след като колата им е била понесена към морето, а те са се качили на нейния покрив. Силите на пожарната са спасили 4-ма пътници от друг автомобил в района на Калория. На първия ръкав на Халкидики - Касандра, са нанесени щети на селищата Касандрия, Сивири и Нея Фокеа. Силни валежи са регистрирани в цялата североизточна част на Халкидики, в посока на Аспровалта и Кавала. Еfsyn съобщава, че на полуостров Ситония са спасени пътници на отнесени от водата превозни средства при 8 инцидента. По информация на гръцката полиция са затворени всички крайбрежни и провинциални пътища. Причината главно са наноси, дървета и камъни, донесени от водите на пътно платно. Въпреки че движението на моторни превозни средства по главния път от Никити за Неос Мармарас и от Никити за Неа Мудания се извършва безпроблемно, все още има местни пътища, по които движението е затруднено и съществува опасност за пътуващите. Мобилизирани са усилията на всички бизнесмени и частни предприемачи, които могат да предоставят машини за бързо отстраняване на проблемите, заяви кметът на Ситония Йоанис Цзициос. Допълнителни проблеми са създадени от скъсани водопроводи и прекъснатата пътна настилка в района на Торони, Ситония и на голяма част от селищата от източната страна. Допълнителни сили и средства са ангажирани за изчистване на наносите от пясък, тиня и кал, които покриват по-голямата част от пътищата на полуострова. МВнР: Българите са в безопасност Във връзка с постъпили обаждания от български граждани, изпаднали в бедствена ситуация вследствие на валежите от циклона "Нефели", в района на Метагици и Ормос Панагиас, Ситония, генералното консулство (ГК) в Солун се свърза с оторизираните гръцки власти, за да бъде оказано съдействие на бедстващите сънародници. По всички получени сигнали е реагирано своевременно и нашите сънародници са вече в безопасност. Според метеорологичните прогнози, лошото време ще се запази до края на седмицата и поради това ГК Солун препоръчва да се прецени целесъобразността от пътуване в Северна Гърция. В случай на бедствена ситуация местните власти препоръчват да не се излиза от сградите на пребиваване, а при наводнения на първите етажи изпадналите в беда да се качват на по-високите етажи и да очакват помощ. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 57
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 68
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 76
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 127
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.