Напрежение между Атина и Анкара заради инцидент

Говорителят на гръцкото правителство обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона след инцидент край двете островните скали Имия/Кардак. Коментарите на Димитрис Цанакопулос бяха направени броени часове, след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак, предаде електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус". Не се съобщава за пострадали. Гръцкият кораб „Гавдос" е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им. Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че „Гавдос“ е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него. Инцидентът се случи късно в понеделник вечерта, малко след като турските военни кораби възпрепятстваха сондажен кораб на италианския енергиен гигант ENI от проучвания в Блок 3 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. В тази връзка Атина обвини Ердоган, че подхранва напрежението в региона. В интервю за радиостанцията „Алфа 989“ говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва „засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои" и ще „защити суверенните си права“. "Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкия регион" каза говорителят на гръцкото правителство. "С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", допълни Цанакопулос и подчерта, че държавата следи отблизо ситуацията. Островите, разположени близо до турското крайбрежие, често стават арена на инциденти между турските и гръцките сили, отбелязват гръцките медии. На 17 януари турски патрулен кораб, извършвал опасна маневра в Егейско море, се блъсна в плавателния съд "Никифорос" на гръцкия военноморски флот край същите острови. Безлюдните островни скали Имия, които турците наричат Кардак, доведоха Гърция и Турция до ръба на война през януари 1996 г. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 233
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 218
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 227
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 422
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 387
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас