« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Кръв се проля в Палестина след безредиците днес

Хиляди палестинци излязоха на протест след петъчната молитва. Стигна се до сблъсъци със силите за сигурност в Хеброн, Витлеем, Калкилия, Рамала. 217 са ранени на Западния бряг и в Йерусалим. Седем души са пострадали при стрелба с бойни патрони, 45 - гумени патрони, трима са били блъснати от автомобил, а 162 са пострадали вследствие на използвания от израелските сили сълзотворен газ. Най-малко 15 палестинци са ранени при сблъсъци в Ивицата Газа, съобщи "Таймс оф Израел". Би Би Си съобщи и за един загинал палестинец, като причина за смъртта му се посочва изстрел от автоматично оръжие. Това бе потвърдено и от Палестинското здравно министерство. Най-сериозните сблъсъци между палестинци и израелски полицаи станаха в Стария град на Ерусалим и около него. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация. Хиляди палестинци се включиха в обявения "ден на гнева". След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников", съобщи Ройтерс, обобщавайки ситуацията в палестинските територии. Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души. Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус. Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена. В центъра на Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите. В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 160
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 199
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 212
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 216
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 191
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение