4 страни от ЕС в ”черния” офшорен списък

Четири страни от ЕС заслужават да бъдат включени в черния списък с данъчни убежища. Това са Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. Списъкът ще бъде представен от Европейската комисия на 5 декември. Това заявява британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam), цитирана от в. "Паризиен" и БТА. Самата Оксфам е съставила черен списък с 39 страни, определяни като "данъчен рай", след информацията от досиетата за укриване на данъци от политици и големи компании, известни като СюисЛийкс (SwissLeaks), ЛюксЛийкс (LuxLeaks) и Панама пейпърс (Panama Papers). Трийсет и пет страни извън ЕС, сред които Швейцария и Бермудските острови, са класирани като общоизвестни данъчни убежища. Според Оксфам, ако ЕС прилага собствените си критерии към своите членки, най-малко четири страни щяха да фигурират в списъка: Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. За съставянето на списъка си британската НПО се основава на три критерия: прозрачност, данъчна равнопоставеност и участие в международни форуми по данъчни въпроси. Оксфам е анализирала статистически данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно данъчните режими, корпоративните данъци (въз основа на Евростат, Световната банка, МВФ и др.). Посочени са страните, които обменят автоматично информация или по поискване, както и тези, които не прилагат преференциални фискални мерки, например не улесняват създаването на офшорни механизми. Като показател е включено и нулево равнище на лихвите. Според Оксфам, за да бъде достоверен, списъкът трябва да се основава само на обективни критерии и нито една страна не трябва да се изплъзва от него, дори и да е член на ЕС или ако политически натиск й позволява да не бъде включвана в него. Освен това според организацията трябва да бъдат определени и санкции. Данъчните скандали не вредят единствено на европейските страни. Смята се, че развиващите се страни губят годишно около 100 милиарда долара от избягване на данъци, обяснява Оксфам, като припомня, че една трета от тази сума би била достатъчна да се покрият нуждите за здравеопазване в тези страни и да се избегне смъртта на 8 милиона души. За засилване на данъчната и финансовата прозрачност НПО препоръчва ЕС да изисква всички многонационални компании да публикуват доклади за всяка страна, където развиват дейност, с посочване на оборота, броя на служителите и платените данъци. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 277
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 255
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 263
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 299
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 270
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.