Жертвите на атентата в Могадишу надхвърлиха 300

Жертвите на атентата в Могадишу надхвърлиха 300 Светът Снимка: БТА
Над 300 човека са загинали при атентата с камион бомба в събота в Могадишу. Светлините на Айфеловата кула ще бъдат изгасени в памет на жертвите "Потвърдена е смъртта на 300 човека при взрива. Броят на жертвите ще нарасне, защото някои хора продължават да са в неизвестност", заяви директорът на службата за бърза помощ в Могадишу Абдикадир Абдирахман днес. Местните болници се напълниха с хора, дошли да търсят роднини и приятели, пострадали при нападението. Някои от ранените са евакуирани по въздух за лечение в Турция. Най-малко 15 ученици от началното училище са сред загиналите при атентата с най-голям брой жертви в Сомалия, предаде Асошиейтед прес, като цитира на директор на служба за спешна помощ. Децата са били в училищен автобус, близо до който е избухнал огромният взрив. Атентатор самоубиец се взриви с камион на оживено кръстовище след високоскоростно преследване по улица в столицата на Сомалия - Могадишу в събота. Той прегази коли и мотоциклети и избута заседнали в трафика автомобили, преди да достигне едно от най-натоварените кръстовища и да взриви камиона си. Засега никой не е поел отговорност за нападението, но министърът на информацията Абдирахман Ярисоу заяви, че то вероятно е дело на ислямистката групировка "Аш Шабаб". Нападението беше най-кръвопролитното в Сомалия. Преди него атентат с най-много жертви през последните години беше извършен на 4 октомври 2011 г. в Могадишу. Атентатор самоубиец с камион бомба отне живота на 82 души, а 120 бяха ранени. Това беше първият атентат, отговорността за който пое "Аш Шабаб" след оттеглянето си от Могадишу. Тази вечер светлините на Айфеловата кула ще бъдат изгасени в памет на жертвите на атентата. "В полунощ тази вечер ще угасим Айфеловата кула в памет на жертвите на атентата в Могадишу", заяви в Туитър кметът на Париж Ан Идалго, добавяйки хаштаговете "Ние сме единни" (NousSommesUnis) и "Париж". http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 196
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 185
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 192
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 389
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 353
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас