САЩ ще напуснат ЮНЕСКО

Съединените щати планират да напуснат Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), като това може да стане още в петък, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на дипломатически източници. Това ще е още един удар по организацията, затънала в регионални вражди и недостиг на средства, допълва агенцията. ЮНЕСКО е основана през 1946г. и е най-известна с предоставянето на статут на част от Световното историческо наследство на исторически, природни и културни феномени. До края на седмицата ръководството на организацията, базирана в Париж, трябва да избере кой да наследи генералния директор Ирина Бокова. Новият кандидат ще бъде предложен за одобрение от 195-те страни членки на общото им събрание през ноември. Трима дипломати казват, че САЩ ще обявят решението си в следващите дни. В четвъртък сп."Форин полиси" съобщи, че Вашингтон формално ще обяви решението в петък, след като 58-членният Управителен съвет избере новия генерален секретар. "Още не е формализирано, но е вярно", казва западен дипломат, пожелал анонимност. Вашингтон замрази вноските си в ЮНЕСКО през 2011г. като протест срещу избирането за пълноправен член на Палестинската автономия. Годишната вноска бе около 80 млн. долара или близо 20% от бюджета, а Вашингтон запази гласа си в Управителния съвет. Сега "Форин полиси" пише, че решението за окончателно оттегляне от организацията е продиктувано от желание да се пестят международни разходи на САЩ, но и като протест срещу антиизраелската - според американците - позиция на ЮНЕСКО. Очаква се САЩ да присъстват със статут на наблюдател, посочва "Ройтерс". "Отсъствието на САЩ или на която и да е от големите икономики в света е загуба. Не става дума само за парите, а и за прокарването на идеали, важни за страните като САЩ, каквито са образованието и културата", казва дипломат в ЮНЕСКО пред "Ройтерс". Президентът Доналд Тръмп още по време на предизборната си кампания бе критичен за дейността на ООН и изрази недоволство и разочарование от американските разходи за организацията и реалния принос за САЩ на някои от нейните институции. По различни причини Великобритания, Япония и Бразилия още не са превели своите вноски за 2017г. След 3 дни на тайно гласуване битката за нов лидер е между Хамад бин Абдулазиз ал Кауари от Катар и Одри Азулай, бившата министърка на културата на Франция, идваща от семейството на един от най-влиятелните съветници на краля на Мароко. На трето място е египтянката Мушира Хатаб, следвана далеч назад от още двама претенденти. Гласуването продължава не повече от 5 кръга. Ако двамата водещи кандидати се окажат с равни гласове, се теглий жребий. http://www.dnevnik.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 247
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 227
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 236
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 290
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 260
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.