Горчива победа за Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел бе преизбрана в неделя за четвърти мандат. Победата й обаче е помрачена от историческия пробив на националистическата десница от "Алтернатива за Германия" в Камарата на депутатите, а сформирането на коалиция ще бъде сложно, пише "Фигаро". Както се очакваше, Ангела Меркел спечели федералните избори. С около 32,9 на сто от гласовете ХДС-ХСС излезе начело, пред СДП с 20,6 на сто подкрепа. Според "Фигаро" това е безпрецедентен неуспех за германските социалдемократи от 1933 г. насам. Дори и първи, консерваторите не са обаче в най-добрата си форма. ХДС е загубил повече от 7 пункта спрямо 2013 г., а ХСС - 1,4. Ангела Меркел и нейната голяма коалиция бяха санкционирани от избирателите, коментира изданието. Четвъртият мандат на канцлера, рекорд, който тя споделя с Конрад Аденауер и Хелмут Кол, е помрачен от успеха на радикалната десница от "Алтернатива за Германия" (Alternative für Deutschland), която е трета политическа сила с 13 на сто от гласовете на вчерашните избори.   "Бихме предпочели по-добър резултат", заяви снощи Ангела Меркел, признавайки разочарованието си. Но "след 12 г. на власт беше съвсем очевидно, че ние все още сме основната сила в Бундестага", добави тя. Още преди няколко месеца, когато обяви кандидатурата, тя каза: "Тази кампания ще бъде най-трудната".   Отхвърлена от избирателите, голямата коалиция, която бе на власт от 2013 г. досега, вече е минало. СДП отказва да води преговори с ХДС. "Нашето сътрудничество приключи в неделя", заяви категорично Мартин Шулц. Социалдемократите могат обаче да си променят мнението, ако политическата реалност ги принуди.   Ангела Меркел ще разгледа единствената опция, която й остава: да състави коалиция с либералите от FDP и Зелените. Първите успяха да се завърнат в Бундестага, откъдето отпаднаха през 2013 г. С 10,6 на сто от гласовете, те удвоиха резултата си. Зелените, с 8,9 на сто подкрепа, успяха да привлекат разочарованите избиратели социалдемократи. Те също подобриха резултата си от 2013 г. (8,44 %).   Напрежението над Меркел сега е огромно: ако дискусиите се провалят и СДП не си промени мнението, се очертават нови избори, тъй като Ангела Меркел априори отхвърли идеята за правителство на малцинството, добавя "Фигаро".   http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 67
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 37
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 76
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 69
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.