Ердоган каза на турците в Германия, че партията на Меркел е враг

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците, които имат право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП). Освен тях, в черния списък на държавния глава влиза и партията на Зелените. „Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул. Той обвини ХДС и СПД, че по време на своята предизборна кампания играят игра, в която „колкото повече биеш Турция, толкова повече гласове получаваш“. „Трябва да подкрепите политически партии там, които не показват враждебност към Турция“, каза той и добави, че за турските граждани в Германия „това е борба за чест“. Президентът не уточни коя партия иска да подкрепят неговите сънародници по време на изборите на 24 септември. Напрежението между Анкара и Берлин се засили през последните няколко месеца, превръщайки кризата в една от най-дълбоките между двете членки на НАТО. Германия отправя критики към Турция за масовата чистка, която властите в страната предприеха след опита за преврат от 2016 г., в рамките на която бяха задържани и германски граждани, включително журналисти. И макар СПД и ХДС да са противници в предизборната си кампания, коалиционните партньори са единодушни в позицията си спрямо Анкара. В същото време Зелените, които са опозиция в настоящия парламент, настояват за още по-тежки мерки срещу Турция, като сълидерът на партията Джем Йоздемир е от турски произход и е остър критик на Ердоган. Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува „намесата“ на турския президент Реджеп Ердоган в германските избори, след като държавният глава призова турците в страната да не гласуват за нито една от управляващите коалиционни партии. „Това е безпрецедентен акт на намеса в суверенитета на нашата държава“, каза Габриел в интервю. „Намесата на Ердоган в германската предизборна кампания показва, че той иска настрои хората в Германия едни срещу други“, допълни той. От своя страна дипломатът, който е и бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), призова хората да гласуват на предстоящия парламентарен вот, давайки гласа си за партии, защитаващи демокрацията. Думите на Ердоган обаче бяха противоречиво приети и сред турската общност в Германия. Съпредседателят на Асоциацията на турската общност в Германия Атила Караборклу заяви, че Ердоган „се опитва да раздели германското общество“ и цели да „нанесе удар по германската демокрация“. Ангела Меркел призова турския президент Реджеп Ердоган да "не се намесва" в изборите на федералната република. "Очакваме чуждестранните правителства да не се месят във вътрешните ни работи", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт в "Туитър". БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 86
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 96
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 98
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 137
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 114
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.