НАСА започва мисията си до Марс през 2018 г.

Марсианската мисия на НАСА ще започне още през 2018 г., но стартът на пилотируемия кораба до Червената планета е насрочен за по-късно от 2030 г. За разлика от частната компания SpaceX, която планира да изпрати хора на Марс още през 2022 г., НАСА оценява прагматично своите сили. Пилотируем полет до Марс не се очаква от агенцията преди 2030 г, съобщава Space, цитиран от technews.bg. Междувременно, в интернет се появиха подробности за проекта на НАСА. Публикация в Space твърди, че агенцията ще започне марсианската си мисия още през 2018 г., или повече от 10 години преди космическият кораб да потегли към Червената планета. В рамките на мисията, астронавтите ще прекарат около една година на междинна станция в космоса. Първата фаза на проекта, която ще стартира през следващата година, включва четири пилотирани полета – те ще доставят оборудване в определена точка от пространството между Земята и Луната. По-конкретно, ще бъдат доставени научно-изследователски модул, източник на захранване, части за станцията Deep Space Gateway, на която ще се поместват астронавтите, и друго необходимо оборудване. Тези полети ще се проведат в периода от 2018 до 2020 г. Втората фаза ще започне през 2027 г. Тя предвижда изпращане към Deep Space Gateway на космическия кораб, с който астронавтите ще се отправят към Марс. В момента дори не е започнало изграждането на кораба. Шест компании вече разработват проект за подобен кораб по искане на НАСА в рамките на програмата NextSTEP. Самите астронавти ще пристигнат последни на станцията Deep Space Gateway. Освен това ще им се наложи да престоят една година на нея, преди да се отправят с кораба към Марс. Космическият кораб ще се нарича Deep Space Transport. Той ще е съставен от няколко модула, които ще се сглобят в едно цяло на станцията Deep Space Gateway. Deep Space Transport ще може да превозва 6 астронавти и по-същество ще представлява малка космическа станция. Корабът обаче ще има много големи слънчеви панели, които ще му помогнат да се захранва с достатъчно енергия дори и далеч от Слънцето. Стойността на проекта се оценява на около 1 трлн. долара, които са изчислени на базата на програмата Apollo. Като се има предвид, че все още не са проектирани космическият кораб и станцията Deep Space Gateway, окончателна стойност на мисията вероятно ще претърпи сериозни корекции. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 89
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 94
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.