Москва спира контактите със САЩ за небето над Сирия

Русия прекъсва временно договорените със САЩ контакти за предотвратяване на инциденти в небето над Сирия. Стъпката е свързана с ракетния удар на САЩ по сирийска авиобаза недалеч от град Хомс. За нея съобщи Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от ТАСС. Официалното съобщение гласи: "Руската страна временно спира действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасността на полетите на авиацията в хода на операции в Сирия, сключен със САЩ." Като в Ирак? Министерството освен това призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след американския удар. Днес мнението си изрази и руският външен министър Лавров. Той повтори позицията на президента Путин, че ударите на САЩ в Сирия са акт на агресия с измислен претекст. Същевременно Лавров ги сравни със ситуацията ситуацията в Ирак през 2003 г. Тогава САЩ и Великобритания нахлуха заради "химическите оръжия на режима на Саддам Хюсеин". Всички проверки, извършени при тяхната окупация, показаха, ме такива оръжия няма. Меморандумът за избягване на инциденти беше предложен от Москва и трудно договорен през есента на 2015 година, след като руските ВВС започнаха в Сирия операции против терористите и в подкрепа на официалната власт в Дамаск. Взаимните военно-технически контакти спомогнаха да бъдат избегнати инциденти между самолети на руските ВВС и на САЩ и техни съюзници. Наистина, случвали са се и недоразумения. Съобщителната линия била използвана нощес Пентагонът обяви тази нощ, че Русия е била уведомена предварително за въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс. Ако това е истина, вероятно е направено по канали, използвани във връзка с меморандума. Комуникационната връзка между САЩ и Русия, предназначена за защита на пилотите им, извършващи бойни полети над Сирия, е била използвана преди американското ракетно нападение, предаде Асошиейтед прес. Съобщителната линия е поддържана от Централното командване на американската армия във военновъздушната база "Ал Удейд" в Катар. Тя служи като важна връзка, за да се допускат случайни сблъсъци или нападения между САЩ и Русия в сирийското въздушно пространство. Освен това според американски военен източник ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети. Ракетният удар обаче не е бил обект на какъвто и да било политически контакт между Вашингтон и Москва. Това даде да се разбере държавният секретар Рекс Тилърсън, независимо, че самият той вчера е разговарял по телефона с руския външен министър Сергей Лавров. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 115
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.