« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЕС и Бразилия се сдърпаха заради разваленото месо

Европейският съюз е поискал Бразилия доброволно да спре целия си износ на месо към 28-те страни членки, но е получил отказ, предадоха Ройтерс и БТА. Предложението си ЕС е направил, за да се избегне налагането на забрана, чието вдигане после ще отнеме време. Бразилското правителство обаче не се е съгласило, съобщиха евродипломати в столицата Бразилия, цитирани от Ройтерс. ЕС вече наложи някои ограничения върху вноса. На 17 март бразилската федерална полиция арестува над 30 души от престъпна група, продавала продукти с изтекъл срок на годност и най-вече месо. Разследване е водено близо 2 години в най-големите бразилски компании за месна продукция. Според изводите му престъпниците са били в сговор с хора от надзорните органи към земеделското министерство на Бразилия. Те срещу подкупи са издавали сертификати за качество без проверка на продуктите. "Поискахме бразилците да преустановят целия си износ, но те отказаха", заяви дипломат, пожелал да остане анонимен. Той изрази разочарование, че "Бразилия гледа на това като на пиар въпрос, а не от гледна точка на общественото здраве". Бразилското правителство спря доставките от 21 обекта за пакетиране на месо, които се разследват. То настоява, че това е изолиран случай и че качеството на бразилското месо не може да се поставя под съмнение. Скандалът опетни репутацията на Бразилия като най-голям износител на месо в света. Продажбите й възлизащи на близо 14 милиарда долара миналата година. В тази индустрия са наети общо 4 милиона работници. Над 10 страни, включително Китай, който е най-големият търговски партньор на Бразилия, спряха вноса на месо от там. Други осем държави спряха вноса само от обектите, против които се води разследване. Бразилският президент Мишел Темер каза вчера, че ще опита да убеди китайския си колега Си Цзинпин да възобнови вноса, съобщи Асошиейтед прес. Китай е внесъл миналата година над 735 000 тона месо на стойност 1,75 милиарда долара. Испания задържа 30 контейнера с месо Испания задържа като предпазна мярка 30 контейнера с месо от Бразилия след скандала, избухнал в латиноамериканската страна. Това съобщи вчера испанското министерство на здравеопазването, цитирано от Франс прес и БТА. В контейнерите се превозват месни продукти на компаниите Жота Бе Еси (JBS) и Бе Ери Ефи (BRF), чиито заводи са замесени в скандала, обясни говорител на ведомството. Той не уточни какво е количеството месо в 30-те пратки. От началото на годината в Испания са пристигнали 200 контейнера на двете бразилски компании без да бъдат засечени нередности, отбелязва Франс прес. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 152
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 166
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 141
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 171
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 147
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.