Изминалият януари - третият най-топъл от 137 г. насам

Според отчета на NASA, изминалият януари е на трето място по средни глобални температури за последните 137 години. Изминалият месец следва рекордния миналогодишен януари, чиято аномалия спрямо средните температури за 30-годишен период в края на миналия век беше 1.12 градуса по Целзий. Този е с 20 стотни от градуса по-студен и все пак е с 92 десети или почти цял градус по-топъл от обичайното. На второ място е януари 2007 година. Данните са от над 3600 станции по света, кораби, буйове със съответния инструментариум и арктически и антарктически бази. На картата с аномалиите се вижда, че почти цялото северно полукълбо е в червено, като особено топъл е бил месецът, спрямо нормалните температури, в почти цяла Азия и Северна Америка. Там на огромни площи температурите са били с 10 и повече градуса над обичайните, което на месечна база е огромна аномалия. Единственото изключение са две малки области в Тихия океан, западната част на Северна Америка и....Балканите. При това, заради необичайната и трайна циркулация, на едно сравнително малко петно на фона на глобалната картина, температурите са с два до около три градуса по-ниски от обичайните. Така е на Балканите, част от Италия и Адриатика. "Къде е Глобалното затопляне?". Този въпрос обикновено си задават някои при студен период през зимата. Отговорът е: Тук и навсякъде. Глобалното затопляне е глобално, именно защото засяга цялата планета. То не е равномерно нарастване на температурата от година на година на цялата площ с една стотна или две десети, а е тренд, тенденция за повишаване на средната температура. В зависимост от локални и циклични феномени, като Ниньо или Атлантическата Осцилация, в глобалния температурен тренд има временни спадове, а растежът е колеблив и с различни стъпки, но все пак - траен и непоколебим в посока... нагоре. При това, в отделни региони, по-големи или по-малки по площ може да се регистрират и месеци и дори сезони с отрицателни аномалии, както в случая с Балканите. Все пак, както се вижда на картата на НАСА, 90-95 на сто от територията на планетата е с наднормени температури, а Сибир и Северна Америка са с рекордни аномалии, като месечните температури са били характерни за пролетта, не сърцето на зимата. Такъв бе за нашия регион февруари миналата година, когато беше с близо 7 градуса по-топло от обичайното и такива месеци неизменно ще има: както по-студени, макар много по-рядко, така и по-топли от нормалното, при това с нарастваща честота за дълъг период. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 59
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 80
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 70
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 82
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 85
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.