« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Турция арестува съдия от Наказателния съд на ООН

Турция е задържала съдия от базирания в Хага Международен наказателен съд, пише в. "Сега". Арестът пречи на работата на институцията, алармира председателят на Механизма за международните трибунали към ООН Теодор Мерон в реч пред Общото събрание на организацията в Ню Йорк, цитиран от в. "Хюриет".

Съдията Айдън Сефа Акай (66 г.) е арестуван на 21 септември, въпреки дипломатическия си имунитет. Той е задържан като част от разследването на неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли. Анкара предложи Айдън Сефа Акай да бъде назначен за съдия в трибунала.

Акай е един от петимата съдии, назначени през юли от Мерон, за да разгледат жалба на осъдения през 2012 г. бивш министър на Руанда Аугустин Нгирабатваре. Тогава той получи присъда от 35 г. затвор заради участието си в геноцида в Руанда, две години по-късно наказанието му бе намалено с пет години. Сега Нгирабатваре обжалва двете присъди.

Арестът на съдия Акай парализира разглеждането на жалбата, заяви Мерон в речта си пред ООН. Той подчерта, че заради задържането на магистрата всички дела, които са му възложени, са в застой. Теодор Мерон е председател на създадена от ООН служба с офиси в Хага и в танзанийския град Аруша, за да надзирава съдебни дела, гледани от руандийски съдилища, както и от трибунала за бивша Югославия.

Мерон заяви, че е поискал от Анкара разрешение да посети съдия Акай зад решетките, както и е настоял да разбере при какви условия е той. "Много съжалявам, че турското правителство досега не е осъществило никаква официална комуникация" нито с ООН, нито с трибунала, което е "в разрез" със задълженията на Анкара. Мерон отново настоя Турция "незабавно да освободи съдия Акай и да му позволи да изпълнява съдебните си функции". Според него е "изключително важно" институциите на ООН да могат да изпълняват задачите си.
Източник: legalworld.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 152
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 185
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 198
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 207
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 181
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение