Топ плувци на България ще участват в „Comen Cup” в Бургас

Спортен Бургас ще бъде домакин на поредното силно състезание по водни спортове. От 21 до 23 юни на басейн „Парк Арена ОЗК” ще се проведе международният турнир Comen Cup. Надпреварата е за момичета 13 и 14-годишни, момчета 15 и 16-годишни. Състезанието се организира за първи път в Бургас и е част от календара на Международната федерация по плуване, Българската федерация по плувни спортове и Община Бургас.От европейското първенство през 1985 г. досега не е имало такова мащабно плувно събитие в страната ни. Домакини на проявата са община Бургас и Българска федерация плувни спортове. Участие в Comen Cup ще вземат около 200 състезатели от 17 страни. България ще бъде представена от 11 плувци. Те ще бъдат водени от треньорите Кристиян Минковски и Никола Петров, съобщиха на пресконференция председателят на БФПС Георги Аврамчев и олимпийската и европейска шампионка Таня Богомилова. Присъстваха още зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева и началник отдел „Спорт” Веселина Деведжиева. „Благодарение на това прекрасно съоръжение „Парк Арена ОЗК”, може да проведем такова мащабно събитие като Comen Cup. Това е най-доброто съоръжение в цяла Източна Европа”, каза Георги Аврамчев. При юношите родното плуване ще представят шампионите от „Мултинейшън“ в австрийския град Грац през април - Йосиф Миладинов, подобрил и националния рекорд за мъже на 100 м бътерфлай, и Калоян Левтеров; юношеската щафета, допълнена от: Георги Янев, Дениел Нанков, Денислав Койков и Иван Полигоров. При девойки страната ни ще бъде представена от участничките в „Мултинешън“ в Австрия - Гергана Стоянова и Мария Митова, Калина Захариева, Мария Вълчева и Тея Николова. Очакваните от националите ни златни отличия са около 4-5, като тежестта ще падне повече върху мъжката част. Бургас е спечелил домакинството на международното състезание в силна конкуренция с други държави, и най-вече с Гърция, благодарение на усилията на Таня Богомилова, кметът Димитър Николов и спортния отдел към общината. Градът е получил правото да организира Comen Cup заради прекрасните условия, които предлага за практикуване на водни спортове. „Много се радвам, че успяхме да вземем домакинството, надявам се през 2021 г. отново да приемем турнира”, каза Богомилова. По време на състезанието в Бургас ще се проведе и конгрес на Техническия комитет на Комен, съобщиха от Българска федерация по плуване. Comen Cup /Средиземноморска плувна конфедерация/ е едно семейство на всички видове плувни спортове, в което членуват 38 държави. Те се ползват с голям авторитет в Европейската федерация. Турнирът Comen Cup стартира на 21 юни, петък, от 9.30 ч. Официалното откриване е от 17:00 ч. Следобедните сесии са с начало 17:30 ч. Българският състав, момчета: Георги Янев, Дениел Нанков, Денислав Койков, Иван Полигоров, Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров. Момичета: Гергана Стоянова, Калина Захариева, Мария Митова, Мария Вълчева, Тея Николова. Снимка: Венелина СТОЯНОВА

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 140
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 139
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 125
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 143
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 138
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.