Илон Мъск развива нова върхова технология

Амбициозният стартъп Neuralink, посветен на взаимодействието на човешкия мозък с компютрите, планира да започне изпитания на технологията с хора през следващата година. Основателят Илон Мъск говори за проекта на събитие в Сан Франциско, за което съобщи CNBC, цитирано от technews.bg. Neuralink отразява по-широка тенденция, която цели да обедини компютърните технологии със здравеопазването. Facebook, например, вече тества компютърни системи, с които хората могат да общуват просто чрез мисленето си. Стартъпът на Илон Мъск предвижда "пробиване на дупки" в мозъка с персонализирана машина за вграждане на тънки нишки, които се свързват с малък процесор, който след това може да бъде свързан със смартфон през Bluetooth. Мъск иска да направи инсталационния процес толкова прост, колкото лазерната очна хирургия. Компанията търси одобрение от Американската агенция за храните и лекарствата, за да започне клинични изпитания още през следващата година. Илон Мъск заяви, че стартъпът иска да има първия си пациент на новата технология преди края на 2020 г. Според него, в бъдеще може да се появи магазин за приложения, които използват технологията. Neuralink работи в относителна секретност, откакто Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и съосновател на PayPal, изложи идеите си за компанията в една дълга статия за блога на Тим Ърбан "Wait But Why" през 2017 г. "Ние се стремим да донесем нещо на пазара, което помага при някои тежки увреждания на мозъка (инсулт, рак, лезия), за около четири години", каза Мъск пред Ърбан. Технологията в крайна сметка може да подобри познавателните способности като реч и зрение. Приложенията включват подпомагане на хората да контролират компютрите с мозъка си или възстановяване на способността им да говорят, казва Филип Сабес, старши учен в Neuralink. По думите на Мъск, хората ще могат да общуват помежду си, използвайки технологията като форма на телепатия. Той обаче има по-голяма амбиция - "да помогне за гарантиране на бъдещето на човечеството като цивилизация по отношение на изкуствения интелект". Миналата година Ню Йорк Таймс съобщи, че Neuralink е провеждала тестове върху животни. Твърди се за демонстрация на компютър, получаващ информация от плъх в лаборатория на компанията. Всички процедури обаче са извършени в съответствие с нормите за лабораторни тестове с животни, уверяват от компанията. На събитието в Сан Франциско Илон Мъск говори за експерименти с маймуни. "Маймуната успя да контролира компютъра с мозъка си", заяви той. Като съосновател на Neuralink, Илон Мъск е инвестирал 100 милиона долара в компанията, по информация на Ню Йорк Таймс. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 76
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 73
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 73
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 87
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.