« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЮНЕСКО добави нови обекти към световното наследство

ЮНЕСКО добави нови обекти към световното наследство Любопитни Вавилон
Нови обекти бяха добавени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на поредната среща в рамките на провеждащата се в Баку 43-а сесия на Комитета за световното наследство. Сред включените вчера обекти са Националният парк Маунт Екълс в Австралия, известен също като Будж Бим, древният погребален комплекс в град Сакаи, префектура Осака, датиращ от периода Кофун (Япония), "Розовият град" Джайпур (Индия). Както и руините на град Лянчжу (Китай), Равнината на каменните делви (Лаос), погребалните могили на цивилизацията Дилмун (Бахрейн), въгледобивната мина Омбилин в Западна Суматра (Индонезия), Рудните планини, формиращи граница между Саксония (Германия) и Бохемия (Чехия), напоителната система на Аугсбург (Германия), Конфуцианските академии Совон (Република Корея), Националният парк на скалните рисунки (Канада), древният град Баган (Мианма), конеразвъдната ферма в Кладруби над Лабем (Чехия), Кшемьонки - комплекс от древни мини за добив на кремък (Полша). Междувременно световните агенции, цитирани от БТА, съобщиха, че в Списъка на ЮНЕСКО е включен и античният град Вавилон, намиращ се на територията на днешен Ирак. Страната фигурира в списъка с още пет обекта. Вавилон в Месопотамия е най-големият град в древната история на човечеството. Той е важен политически, икономически, културен и религиозен център на античния свят и същевременно се превръща в един от първите мегаполиси. Първото споменаване на Вавилон датира от третото хилядолетие пр.Хр. В момента руините на града се намират на 90 километра южно от Багдад. Започналата на 30 юни в Баку 43-а сесия на Комитета на ЮНЕСКО по световното наследство ще продължи до 10 юли. В рамките й ще бъдат разгледани 35 кандидатури. Понастоящем Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО включва над 1 000 културни и природни обекта в 167 страни. /impressio.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 154
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 167
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 142
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 172
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 148
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.