Новопоявило се петно на Слънцето вещае промяна

Преди дни в северното полукълбо на Слънчевия диск се появи малко петънце и след няколко часа изчезна. Неговата магнитна полярност сочи, обаче, че то е възможен предшественик на 25-тия цикъл на слънчевата активност. Защо учените смятат така? Слънчевите петна от 24-тия цикъл на слънчевата активност в Северното полукълбо имат полярност от + към -. Появилото се за кратко и бързо изчезнало петно беше с обратното магнитна поляризация: - / +. Според закона на Хейл, слънчевите петна променят полярността от един слънчев цикъл към друг. Това слънчево петно, очевидно, беше "предвестникът" на 25-ия слънчев цикъл. Такива слънчеви петна, вероятно свързани със следващия слънчев цикъл, вече се бяха появявали: на 8 април, 2018 г. и 17 ноември 2018 г. Сега можете да добавите и това, което се появи преди дни, в този списък. Очевидно сме свидетели на преход между два слънчеви цикъла. Слънчевият цикъл се отнася до периодичните промени в слънчевата активност. Най-известният е 11-годишният слънчев цикъл ("цикъл на Шваб"). Има и двоен цикъл, известен като "цикълът Hale", дълъг около 22 години, при който слънчевото глобално магнитно поле се връща в първоначалното си състояние след два 11-годишни цикъла. 24-ят цикъл на слънчевата активност е един от 11-годишните цикли, който започна през януари 2009 г. (според други данни - през декември 2008 г.) и номинално все още се намираме в него, макар в момента нашата звезда да е уникално спокойна. 11-годишните цикли се характеризират с бързо (около 4 години) увеличение на броя на слънчевите петна и други прояви на слънчева активност и последващия му малко по-бавен спад (около 7 години). По данни на сайта "хелиотракси.ком", слънчевата активност през последното денонощие беше много ниска. Средното ниво на слънчевия рентгенов поток е около A8.Не са наблюдавани изхвърляния на коронарна маса (CME) по посока към Земята. На слънчевия диск не се виждат петна. Няма потенциални източници за изригвания от средния клас M, за големи изригвания от клас X, както и за протонни (СЕЧ) ерупции. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 75
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 76
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 82
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 293
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 258
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас