Метеор от друга звездна система е паднал на Земята през 2014 г.

Ученият Ейбрахам Лоеб от Харвардския университет е проверил данните на НАСА за претърпените от Земята сблъсъци с метеорити и е открил любопитна информация. Според него данните показват, че през 2014 година над Тихия океан е паднало тяло, което не произхожда от Слънчевата система. Астрофизиците веднага успокояват, че не става дума за извънземни, а за възможен "роднина" на Оумуамуа. Преди около 2 години Оумуамуа се превърна в първия забелязан от човечеството обект, идващ от друга звездна система. Той премина в сравнителна близост до Земята, след което се отправи на траектория извън нашата Слънчева система. Според Лоеб данните сочат, че преди 5 години обект с ширина от 90 метра се е движел с 60 км/ч и е изгорял в атмосферата над Тихия океан. В статията на Лоеб, публикувана в arXiv, ученият и неговият екип проследяват орбитата на обекта назад във времето. Данните им показват, че той може да е дошъл от вътрешността на друга планетарна система или звезда в Млечния път. Това ще е първият известен метеор, който е направил пътуването от Слънчевата система до Земята. "Разбира се, други метеорити извън нашата система също може да са ни "посещавали" в миналото, но човечеството не е разполагало с технологията да ги открие и разбере произходът им", коментира ученият. Екипът на Лоеб смята, че веднъж на 10 години тела от чужди звездни системи се сблъскват със Земята. Преди година екипът на Ейбрахам Лоеб стана известен с предположението, че Оумуамуа може да не е астероид, а сонда на извънземна цивилизация. Причина бе странното ускорение на обекта, при излизането му извън Слънчевата система. По-късно тази теория бе отхвърлена, заради доказателства, сочещи естествения произход на обекта. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 1
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 22
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 33
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 285
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 249
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас