« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Ройтерс: 10 държави могат да следят всеки един iPhone

От 2016 година насам Обединените арабски емирства (ОАЕ) шпионират стотици дипломати и чуждестранни лидери с помощта на програма за хакване на iPhone, наречена Karma, пише "Ройтерс", позовавайки се на собствени източници и изтекли документи. Шпионският софтуер е разработен от бивши американски разузнавачи, които са били наети по договор, сключен от разузнавателната агенция на Абу Даби. Karma позволява дистанционен достъп до цялата информация, съхранявана на хакнатия iPhone. Шпионите могат да четат всички получени и изпратени мейли и SMS-и, да преглеждат всички направени снимки и клипчета, като освен това получават пълен достъп до всички пароли и историята на браузъра. За хакването на набелязания смартфон е достатъчно да се прати текстово съобщение към него, което дори не е необходимо да бъде отваряно от жертвата. Наблюдавана е била и геолокацията на хакнатия iPhone. Според експертите в арабските страни това представлява голям риск за физическата безопасност на притежателя на компрометираното устройство. Сред следените от ОАЕ са били емирът на Катар, турски високопоставени служители и защитници на правата на човека в Йемен. Следена е била и йеменката Тауакул Карман, която спечели Нобелова награда за мир през 2011 г. Според бивши служители на Американската агенция за национална сигурност (NSA), на ОАЕ е било оказана съществена помощ от САЩ. Смята се, че само около 10 държави, между които Русия, Китай, Съединените щати и най-близките им съюзници, разполагат с подобни мощни шпионски кибероръжия, споделя Майкъл Даниел, бивш шеф на киберсигурност в Белия дом при президента Обама. Според него в Близкия Изток има същинска надпревара в кибероръжията. Karma и подобните на нея програми превръщат всеки смартфон в "най-сочната цел", казва Патрик Уордъл, бивш изследовател към NSA и експерт по сигурността към Apple. Това е така, защото подобен софтуер е сравнително лесен за употреба, веднъж след като е бил разработен. Говорителят на Министерството на външните работи на ОАЕ, както и Apple са отказали да коментират изнесената от "Ройтерс" информация. Преди 6 години Едуард Сноудън стана първия, който разкри как съвременните смартфони са цел номер едно на всяка разузнавателна агенция. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 232
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 274
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 212
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 267
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 233
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.